Βελτίωση κυματικής πρόγνωσης μοντέλου WAM με χρήση θεωρίας χρονοσειρών - Φλαμπούρης, Στυλιανός (2015)
Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βελτίωση της πρόγνωσης του Σημαντικού Ύψους Κύματος για το Αιγαίο πέλαγος, μέσω του στοχαστικού υποδείγματος διαφοροποιημένου μικτού αυτοπαλίνδρομου και κινητού μέσου, βαθμού (p,d,q), το ευρέως γνωστό ARIMA(p,d,q). Το συγκεκριμένο μοντέλο συνδυάζει Αυτοπαλινδρομικά σχήματα με σχήματα Κινητού Μέσου. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου υποδείγματος και την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ορίσθηκε ένα νέο μέγεθος στον συγκεκριμένο τομέα, το σχετικό σφάλμα πρόγνωσης, Relative Prediction Error (RPE), για το σχηματισμό της χρονοσειράς του μεγέθους αυτού, χρησιμοποιούνται οι χρονοσειρές των μετρήσεων από μετρητικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι ποντισμένοι στο Αιγαίο Πέλαγος και οι προγνώσεις του υποδείγματος WAM-cycle 4 για τα ίδια σημεία. Τα δεδομένα αυτά, συλλέχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1999-2002. Τα κύρια χαρακτηριστικά του σχετικού σφάλματος πρόγνωσης αποτελούν η έλλειψη στασιμότητας και η περιοδικότητα. Στις χρονοσειρές που σχηματίσθηκαν, εφαρμόσθηκαν διάφοροι μετασχηματισμοί, έτσι ώστε να εξαχθούν τα αιτιοτιοκρατικά συστατικά της χρονοσειράς, γραμμική τάση, εποχικότητα και περιοδικότητα και στη συνέχεια να καταστούν οι σειρές κανονικές. Στις χρονολογικές σειρές που προέκυψαν εφαρμόσθηκαν διάφορα μοντέλα της οικογενείας των ARIMA(p,d,q), που επιλέχθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια. Επιλέγοντας το καταλληλότερο υπόδειγμα για το σχετικό σφάλμα πρόγνωσης επιτεύχθηκε η βελτίωση της πρόγνωσης του σημαντικού ύψους κύματος που εξάγει το μοντέλο WAM, τόσο βραχυχρόνια για επιχειρησιακή χρήση, όσο και μακροχρόνια για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό διάφορων εφαρμογών.