Χωροχρονικές μεταβολές παραμέτρων της πελαγικής ενότητας στο παράκτιο ματαβατικό οικοσύστημα των αλυκών Καλλονής Λέσβου - Σπυράκος, Ευάγγελος (2015)
Τα υδατικά μεταβατικά οικοσυστήματα αντιπροσωπεύουν πολύτιμους βιοτόπους στην παράκτια ζώνη. Αποτελούν ρηχά, παραγωγικά οικοσυστήματα με έντονη χωρική και χρονική ετερογένεια. Παρόλο που οι αλυκές είναι ημιτεχνητά οικοσυστήματα, που συνδέονται κυρίως με την παραγωγή αλατιού, παρουσιάζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με άλλα φυσικά οικοσυστήματα όπως είναι οι λιμνοθάλασσες. Οι αλυκές Καλλονής βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του κόλπου Καλλονής της νήσου Λέσβου. Οι αλυκές Καλλονής αποτελούν, ίσως, το πιο σημαντικό παράκτιο υδατικό οικοσύστημα του κόλπου Καλλονής, ο οποίος έχει προταθεί ως προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000 ‘’Special Conservation Area’’.Κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της διαφοροποίησης ορισμένων επιλεγμένων παραμέτρων της πελαγικής ενότητας κατά μήκος της διαβάθμισης θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος σε ένα υδατικό μεταβατικό οικοσύστημα.Για την παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκαν μηνιαίες δειγματοληψίες βιολογικών (σύνθεση και αφθονία φυτοπλαγκτού, συγκέντρωση χλωροφυλλών και φαιοχρωστικών) και φυσικοχημικών (συγκέντρωση ανόργανων θρεπτικών αλάτων, διαλυμένο οξυγόνο, pH, θερμοκρασία, αλατότητα) παραγόντων, στην πελαγική ενότητα, κατά την διάρκεια της περιόδου Δεκέμβριος 2003-Μάρτιος 2005 σε τέσσερεις σταθμούς δειγματοληψίας κατά την διαβάθμιση θαλάσσιο-λιμνοθαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή μελέτης.Οι περισσότεροι αβιοτικοί και όλοι οι βιοτικοί παράγοντες φανερώνουν μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των σταθμών δειγματοληψίας. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει μια διαβάθμιση από τον σταθμό που βρίσκεται στο θαλάσσιο παράκτιο περιβάλλον προς το λιμνοθαλάσσιο περιβάλλον των ρηχών, περιορισμένων εσωτερικών σταθμών. Καθώς παρόμοια αποτελέσματα σχετικά με τις παραμέτρους που μελετήθηκαν υπάρχουν στην βιβλιογραφία και αφορούν άλλες φυσικές λιμνοθάλασσες, συνάγεται ότι η περιοχή μελέτης παρουσιάζει πράγματι πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις φυσικές λιμνοθάλασσες.