Κλιματικοί δείκτες: η εφαρμογή τους στην μελέτη του κλίματος της ανατολικής Μεσογείου - Κοβέ, Ευαγγελία (2015)
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβλητότητας των ατμοσφαιρικών τηλεσυνδέσεων στην κλιματολογία της ανατολικής Μεσογείου και η εξετάστηκε η εφαρμογή των κλιματικών δεικτών στην παρακολούθηση των κλιματικών μεταβλητών.Στο 1ο κεφάλαιο έγινε περιγραφή των τηλεσυνδέσεων και των κλιματικών δεικτών που εφαρμόζονται στην ανατολική Μεσόγειο. Στο 2ο κεφάλαιο έγινε εκτενής αναφορά στις κλιματικές μεταβλητές που παρουσιάζουν ανωμαλία λόγω ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Στο 3ο κεφάλαιο παρουσιάστηκε μια διάσταση της μεταβλητότητας της κλιματολογίας της Μεσογείου και συγκεκριμένα το γεγονός της Eastern Mediterranean Transient, το οποίο ερμηνεύτηκε με τη βοήθεια δεικτών όπως ο North Caspian Pattern. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της μελέτης. Σε αυτή την ενότητα έγινε μια συνολική ανασκόπηση της κλιματολογίας της ανατολικής Μεσογείου μέσω της ερμηνείας των κλιματικών δεικτών.