Επίδραση βροχοπτώσεων στο μικροβιακό φορτίο νερών αναψυχής - Πακάκη, Βικτώρια (2015)
H παρούσα εργασία είχε ως σκοπό την μελέτη της ποιότητας των νερών κολύμβησης στο νοτιοανατολικό τμήμα της νήσου Λέσβου και συγκεκριμένα σε 6 σταθμούς δειγματοληψίας των παράκτιων περιοχών του στενού της Μυτιλήνης. Ειδικότερα, σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης των βροχοπτώσεων στο μικροβιακό φορτίο σε σημεία εκβολής χειμάρρων. H μελέτη αυτή εξετάζει την κατανομή του αριθμού των βακτηρίων κοπρανώδους προέλευσης 24, 48, και 72 ωρες μετά από βροχόπτωση.Oι εκβολές των χειμάρρων που μελετήθηκαν είναι αποδέκτες μεγάλου όγκου λυμάτων και υγρών απόβλητων των κάτοικων της γύρω περιοχής. Πηγή ρύπανσης των εκβολών αποτελούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή.Η μελέτη της μικροβιακής κατάστασης των χειμάρρων των περιοχών του στενού της Μυτιλήνης είναι αρκετά χρήσιμη. Στο σύνολο τους οι περιοχές κολύμβησης στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Λέσβο, δέχονται μικροβιολογική επιβάρυνση μέσω των εκροών εκβολών χειμάρρων. Σημαντικός λόγος διερεύνησης των παραπάνω περιοχών αποτελεί ο μεγάλος αριθμός λουόμενων που επισκέπτονται για αναψυχή τις παράκτιες περιοχές που εκβάλλουν χείμαρροι.