Προσπάθεια σύγκρισης κατανομής ιχθύων σε τρεις τοποθεσίες της νήσου Λέσβου στην υποπαλιρροιακή ζώνη κινητού υποστρώματος με την χρήση του αλιευτικού εργαλείου "Γρίπος" - Μπενέκος, Γεώργιος - Κ. (2015)
Τα ψάρια αποτελούν την μαγαλύτερη ομάδα ζώων με σπονδυλική στήλη που έχει προσαρμοστεί τέλεια στην υδρόβια ζωή.Ανήκουν στη συνομοταξία των Χορδωτών και την υποσυνομοταξία των σπονδυλωτών ή σπονδυλόζωων. Η συνομοταξία των σπονδυλωτών περιλαμβάνει δύο υπερομοταξίες: α) Άγναθα ή αγναθόστομα & β) Γναθόστομα.Οι Ελληνικές θάλασσες περιλαμβάνονται στις πλέον ενδιαφέρουσες θαλάσσιες λεκάνες από άποψη πανίδας.Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους. Το τμήμα αυτό του Αιγαίου Πελάγους έχει χαρακτηριστεί από τους Peres (1967) και Dounas & Koukouras (1991) ως μία διακριτή περιοχή της Μεσογείου, που παρουσιάζει μεγάλη πανιδική ομοιότητα με τη Βόρειο-Δυτική Μεσόγειο (Ακουμιανάκη, 1997).Σε μια από τις λίγες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Στενό της Μυτιλήνης το 1983 από τους Κατσίκη και Θεοχάρη, διαπιστώθηκε ότι οι βενθικές βιοκοινότητες ήταν ομοιόμορφες ως προς τον αριθμό των ειδών αλλά και των ατόμων, ενώ φαίνεται πως και η βιοποικιλότητα ήταν υψηλή.Η παρούσα διατριβή εστιάζεται στην συγκριτική -χωροχρονική- κατανομή των ιχθύων που συνάντηθηκαν στην υποπαλιρροιακή ζώνη κινητού υποστρώματος,κατόπιν δειγματολειψίας με την χρήση του αλιευτικού εργαλείου "Γρίπος", σε τρείς περιοχές τις νήσου Λέσβου (Βαριά,Κράτηγος,Κόλπος Καλλονής).