Πρόγνωση ακραίων κυματικών φαινομένων: μέθοδος r-μέγιστων τιμών - Μερκουριάδη, Ιωάννα (2015)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εφαρμογή της Θεωρίας Ακραίων Τιμών, με σκοπό την πρόγνωση του ύψους κύματος. Η Θεωρία εφαρμόζεται σε δεδομένα που ανακτήθηκαν από συγκεκριμένο μετρητικό σταθμό του Ατλαντικού Ωκεανού στις ΝΑ ακτές των ΗΠΑ. Τα στοχαστικά μοντέλα της Θεωρίας, θεωρούνται ικανά να προγνώσουν ακραία φαινόμενα εντός των επόμενων 50 ή 100 ετών, έχοντας πληροφορία από προηγούμενα έτη, που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο μισό του διαστήματος προεκβολής. Τα δεδομένα που εισάχθηκαν στα μοντέλα της Θεωρίας, επιλέχθηκαν με τη μέθοδο των r-μέγιστων τιμών. Η μέθοδος αυτή, εξασφαλίζει την ανεξαρτησία μεταξύ r-μέγιστων τιμών εντός προκαθορισμένων χρονικών διαστημάτων, κάτι που αποτελεί αρχή για τη σωστή λειτουργία της Θεωρίας Ακραίων Τιμών.