Ανίχνευση παρασιτικών πρωτόζωων στα επιφανειακά, υπόγεια & θαλάσσια ύδατα της Ανατολικής Λέσβου - Μαρσώνη, Τριανταφυλλιά (2015)
Τα παρασιτικά πρωτόζωα αποτελούν ιδιαίτερα παθογόνους μικροοργανισμούς, ειδικά όταν βρεθούν στο εσωτερικό του σώματος του ξενιστή τους και καταλήξουν στην εντερική χώρα. Το φυσικό περιβάλλον, που τις περισσότερες των περιπτώσεων προσφέρει αντίξοες συνθήκες, όχι απλά για την ανάπτυξη, αλλά και για την επιβίωση των περισσότερων ειδών μικροοργανισμών, φαίνεται πως -έως ένα βαθμό- συντηρεί ή επιτρέπει την επιβίωση των περισσοτέρων παρασιτικών πρωτόζωων. Αυτό συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί είναι γενικά ανθεκτικοί σε μη- ιδανικές συνθήκες. Κατά συνέπεια δεν έχει παρατηρηθεί καμία επίδραση των παρασιτικών πρωτόζωων στο φυσικό περιβάλλον, όπως αναφορικά έχουν οι μύκητες ως φυσικοί αποικοδομητές. Πάρα ταύτα, η παρουσία τους προκαλεί έμμεσα αποτελέσματα όταν εισαχθούν στο τροφικό πλέγμα, προκαλώντας ασθένειες σε ζώα και ανθρώπους, επιφέροντας συνεχείς επιμολύνσεις. Τα παρασιτικά πρωτόζωα εντοπίζονται στη φύση κυρίως στο υδάτινο περιβάλλον, σε νερά χειμάρρων και ποταμών, σε λίμνες καθώς και σε υπόγεια ύδατα και σπανίως στη θάλασσα.