Δομή και εποχική μεταβλητότητα μεγαβενθικών βιοκοινοτήτων σκληρού υποστρώματος της ανώτερης υποπαραλιακής ζώνης στο στενό της Μυτιλήνης - Γουμενάκη, Πηνελόπη (2015)
Αποτελεί γεγονός η έλλειψη επαρκών πληροφοριών για την εκτίμηση της βιοποικιλότητας των μεγαβενθικών βιοκοινοτήτων σκληρού υποστρώματος των ελληνικών θαλασσών. Ο κύριος στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της δομής των βιοκοινοτήτων αυτών στη θαλάσσια περιοχή του Στενού της Μυτιλήνης (ΒΑ Αιγαίο) και οι χωροχρονικές μεταβολές της ποικιλότητας αυτών. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες πεδίου και έγινε χρήση μονοδιάστατων τεχνικών, πολυμεταβλητών τεχνικών, τεχνικών κατανομής. Στο σκληρό υπόστρωμα της ανώτερης υποπαραλιακής ζώνης στην υπό μελέτη περιοχή κυριαρχούν οι φωτόφιλες κοινωνίες των φυκών (AP). Τα επίπεδα ποικιλότητας διαφοροποιούνται για την θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Μυτιλήνης σε σχέση με απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς εμφανή ανθρωπογενή δραστηριότητα, υποδεικνύοντας πιθανή περιβαλλοντική πίεση για την πρώτη περιοχή.