Απόκριση παραλιών ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στον κόλπο του Λαγανά, στην κλιματική αλαγή - Τζιούρρου, Παύλος (2015)
Στο πλαίσιο της παρατηρούμενης κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θερμοκρασία, η οποία αυξάνεται με «αφύσικα» επιταχυνόμενο ρυθμό, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως πλανητική υπερθέρμανση. Μεταξύ των επιπτώσεων που ενδεχομένως θα έχει η υπερθέρμανση της Γης είναι και η ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης. Η πρόβλεψη της μελλοντικής ανόδου της θαλάσσιας στάθμης με τη συνεπακόλουθη υποχώρηση των ακτογραμμών, δημιουργεί εκτός από κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και σημαντικές μεταβολές στα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα στις νησιώτικες περιοχές όπως η Ζάκυνθος. Μία μορφή οργανισμών (ερπετών) που πιθανό να επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta που φωλιάζει ετησίως στο κόλπο του Λαγανά. Σκοπός της εργασίας ήταν να εκτιμηθεί η απόκριση τριών βασικών παραλιών ωοτοκίας (Καλαμάκι, Σεκάνια, Γέρακα) στην κλιματική αλλαγή κάτω από τέσσερα σενάρια ανόδου της θαλάσσιας στάθμης (SLR: 0.2m, 0.5m, 1.0m και 2.0m). Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με το μορφοδυναμικό μοντέλο Leont’yev για την οπισθοχώρηση της ακτογραμμής υπολογίστηκε ότι δύο στις τρεις παραλίες υπόκεινται σε διάβρωση χωρίς τη συμβολή της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης και ότι το 67.21% των φωλιών στην παραλία του Γέρακα (σύμφωνα με δεδομένα του 2012) είναι πιθανό να χαθούν ακόμη και στο μικρότερο σενάριο ανόδου της στάθμης κατά των 0.2m. Τέλος σημειώνεται η ανάγκη για συστηματική έρευνα/παρακολούθηση της απόκρισης των παραλιών στην κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους αλλά και η ανάγκη για λήψη διαχειριστικών μέτρων με σκοπό την προστασία της υπό εξαφάνιση Caretta caretta.