Μελέτες πάνω στο μικροβιακό φορτίο του περιβάλλοντος εκτροφής ενός εκκολαπτηρίου ευρύαλων ψαριών - Βασιλείου, Κωνσταντίνα; Κακούρου, Παναγιώτα (2015)
Η μελέτη του μικροβιακού φορτίου στις δεξαμενές ανάθρεψης των νυμφών σε εγκατάσταση εκκολαπτηρίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη των νυμφών και την καταλληλότητα του περιβάλλοντος τους.Στα πλαίσια της παρούσης εργασίας γίνεται καταμέτρηση του βακτηριακού φορτίου στην παροχή νερού, τις τροφές και το νερό των δεξαμενών, της προέλευσης των μικροοργανισμών καθώς και της αντιβιοανθεκτικότητας τους.Πραγματοποιηθήκαν 7 δειγματοληψίες από 2 διαφορετικές δεξαμενές ανάθρεψης, από τις ζωντανές και την τεχνητή τροφή. Από την ανάλυση των δειγμάτων προέκυψαν 11 καθαρές καλλιέργειες μικροοργανισμών, οι οποίες αντιπροσώπευαν την γενική εικόνα του μικροβιακού φορτίου όλων των δειγματοληψιών, ώστε να γίνει μια προσέγγιση της προέλευσης αυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το μικροβιακό φορτίο που προέκυψε, προέρχεται από τις εισροές στις δεξαμενές (εισροή νερού, τροφές). Στην συνέχεια ελέγχθηκε η ανθεκτικότητα τους σε κοινά αντιβιοτικά για την πιθανή αντιβιοανθεκτικότητα που θα μπορούσε να μεταφερθεί σε παθογόνους μικροοργανισμούς των ψαριών, όπου η πλειοψηφία των μικροοργανισμών παρουσίασε αρκετή ευαισθησία στα αντιβιοτικά.Παρατηρήθηκε έντονο μικροβιακό φορτίο στις δεξαμενές της ζωντανής τροφής (τροχόζωα, artemia) καθώς και του φυτοπλαγκτού το οποίο παρουσιάστηκε και στις δεξαμενές ανάθρεψης, το γεγονός αυτό οφείλεται στον εμπλουτισμό των τροχοζώων και της artemia καθώς και στο ότι το φυτοπλαγκτό βρισκόταν στο ζενίθ της αυξητικής του φάσης.