Χωρικά πρότυπα και χρονικές διακυμάνσεις της δομής και της ποικιλότητας των βιοκοινοτήτων των μακροβενθικών μαλακίων στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου (Κεφαλονιά) - Σιδηρόπουλος, Θεόφιλος (2015)
Τα παράκτια και μεταβατικά οικοσυστήματα και πιο συγκεκριμένα, οι λιμνοθάλασσες, αποτελούν περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα πολλαπλές φυσικές λειτουργίες, ενώ παράλληλα προσφέρουν στον άνθρωπο αγαθά και υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως αξίες (καταναλωτική, κοινωνική και οικολογική). Συνεπώς, η μελέτη των βιοκοινοτήτων, οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερο μέρος των οικοσυστημάτων αυτών, κρίνεται απαραίτητη. Στην εργασία αυτή εστιάζουμε στην μελέτη των χωρικών προτύπων και τις εποχιακές διακυμάνσεις της δομής και της ποικιλότητας των βιοκοινοτήτων των μακροβενθικών μαλακίων στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου Κεφαλονιάς. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι (Ιούλιος 2004) και αρχή χειμώνα (Νοέμβριος 2004). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με χρήση μονομεταβλητών (δείκτης ποικιλότητας Shannon (H’) και δείκτης ισοδιανομής Pielou (J’)) και πολυμεταβλητών μεθόδων (ιεραρχική μέθοδος ομαδοποίησης Cluster Analysis και μέθoδος ταξιθέτησης Non-metric MultiDimensional Scaling (ΝMDS)). Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε προσπάθεια εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης του οικοσυστήματος και κατανόησης των περιβαλλοντικών μηχανισμών, οι οποίοι αφορούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προέκυψε πως ο πλούτος των ειδών είναι μεγαλύτερος τον Νοέμβρη ενώ η αφθονία των ατόμων στις περιοχές εισροής γλυκών υδάτων (σταθμοί Σ2 και Σ3) αυξάνεται τον Ιούλιο και μειώνεται το Νοέμβριο. Επίσης, έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης με τα αποτελέσματα προηγούμενης ανάλογης μελέτης (Μασούρας, 2010). Από την παραπάνω σύγκριση φάνηκε πως δύο σταθμοί (Σ2 και Σ3) σχημάτιζαν ομάδα σε επίπεδο ομοιότητας άνω του 50% και στις τέσσερις δειγματοληψίες. Τέλος, εξετάσαμε κατά πόσο ο υγρότοπος της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου παρουσιάζει διαφορές από αντίστοιχα οικοσυστήματα της υπόλοιπης Ελλάδας σε ότι αφορά στα πρότυπα κατανομής των βιοκοινοτήτων της βενθικής μακροπανίδας. Από τις συγκρίσεις με άλλα λιμνοθαλάσσια περιβάλλοντα, παρατηρήθηκε ότι τα πρότυπα κατανομής των βενθικών βιοκοινοτήτων παρουσιάζουν περισσότερο χωρική και λιγότερο χρονική (εποχική) διαφοροποίηση.