Ανάλυση σφυριγμάτων τοπικού πληθυσμού φαλαινών-πιλότων (Globicephala macrorhynchus) στην Τενερίφη - Λυκουροπούλου, Σοφία Άννα (2015)
Τα κητώδη χρησιμοποιούν ήχους διαφορετικών συχνοτήτων για επικοινωνία, προσανατολισμό, σύλληψη θηράματος και αντίληψη του περιβάλλοντός τους, και γι’ αυτό η μελέτη και η ανάλυση των ακουστικών σημάτων που εκπέμπουν είναι σημαντικά για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου ζωής αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών. Στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται ανάλυση ήχων του είδους Globicephala macrorhynchus, φάλαινα-πιλότος, που συναντάται όλο το χρόνο στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Τενερίφης, Κανάρια Νησιά. Επίσης έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων με παρόμοια ευρήματα βιβλιογραφικής προέλευσης. Τα δεδομένα αυτής της εργασίας λήφθηκαν από εθελοντές της μη-κυβερνητικής οργάνωσης AWF (Atlantic Whale Foundation) κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών του 2010 και 2012. Χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού R, με τον κώδικα Seewave και TuneR, για την κατασκευή φασματογραφημάτων των σφυριγμάτων και σύγκρισή τους. Επίσης, έγινε προσπάθεια συσχέτισης σφυριγμάτων με καταγραφές βίντεο. Σκοπός της εργασίας είναι η ερμηνεία των σφυριγμάτων των φαλαινών-πιλότων, αλλά και η παρουσίαση της γλώσσας προγραμματισμού R για την μελέτη ήχων κητωδών.