Κριτική ανασκόπηση ποικιλότητας και διαχείριση ενδιαιτημάτων σπόγγων στο Αιγαίο - Καραμίτα, Χρυστάλλα (2015)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να γίνει μια ανασκόπηση των μεσογειακών σπόγγων με έμφαση στα είδη που εμφανίζουν αλιευτικό και εμπορικό ενδιαφέρον, την καταγραφή των αλιευτικών πεδίων, την γεωγραφική εξάπλωση των ειδών, την καταγραφή των μεθόδων σπογγαλιείας καθώς και την διερεύνηση μιας Θ.Π.Π. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού αρχικά πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, και έπειτα συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απαντήθηκε από έμπειρους σπογγαλιείς της Καλύμνου. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει εκτός από το ερωτηματολόγιο, μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας για την καλύτερη δυνατή κατανόηση της εκμετάλλευσης των σφουγγαριών, τα ενδιαιτήματά τους, τις αλιευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τα αλιευτικά πεδία της Μεσογείου που προτιμήθηκαν από τους αλιείς. Συμπερασματικά τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν αφορούν αρχικά τα αλιευτικά πεδία τα οποία προτιμούσαν οι αλιείς και κυρίως αυτά του Ελλαδικού χώρου. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα είδη προτίμησης προς αλίευση (Hippospongia communis, Spongia officinalis mollissima, Spongia officinalis adriatica, Spongia agaricina και Spongia zimocca). Επιπρόσθετα γίνεται λόγος για τις κυριότερες αλιευτικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν με την πάροδο των χρόνων, όπως για παράδειγμα η μέθοδος του ναργιλέ η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο στις μέρες μας . Παράλληλα γίνεται αναφορά στην επιθυμία για δημιουργία και συμμετοχή τεχνιτών μέσων σπογγοκαλλιέργειας στο νησί της Καλύμνου. Κλείνοντας καταγράφηκε η αντίδραση των αλιέων στο ενδεχόμενο δημιουργίας Θ.Π.Π., ένα καθεστώς το οποίο πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά έτσι ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα του νησιού.