Μελέτη υποδομής του πυθμένα στη δυτική Λέσβο με χρήση τομογραφιών του τύπου Sparker - Κουτούζη, Νίκη (2015)
Η Λέσβος αποτελεί έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον περιβάλλον εξαιτίας της πολυπλοκότητας των γεωφυσικών χαρακτηριστικών της και της έντονης τεκτονικής δραστηριότητας που την χαρακτηρίζει. Από τη μελέτη και επεξεργασία τομογραφιών τύπου sparker που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα εργασία, διακρίθηκαν οι κυριότερες δομές στον υποθαλάσσιο χώρο της Δυτικής Λέσβου. Εντοπίστηκαν σημαντικής έκτασης ρηξιγενείς ζώνες στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της περιοχής μελέτης και συσχετίστηκαν με αντίστοιχα ρήγματα και ρηξιγενείς ζώνες που απαντώνται στις παράκτιες περιοχές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και πολλές θαμμένες δομές (αποθέσεις βαρυτικών ροών, ρήγματα, πιθανές θέσεις εμφάνισης ρευστών, παλαιο-κανάλια κλπ) κατά μήκος όλης της περιοχής έρευνας που δηλώνουν παλαιότερα τεκτονικά καθεστώτα και συνθήκες ιζηματογένεσης.