Μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση στη διατροφή των ψαριών; Το παράδειγμα του τομέα προπάχυνσης μιας τυπικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας - Παπαδοπούλου, Αθηνά (2015)
Η επίδραση τριών διαφορετικών ποσοστών χορήγησης τροφής [4,54%, 5,17% (εφαρμοζόμενο υπό κανονικές συνθήκες) και 5,76% τροφή επί της βιομάζας] στην ανάπτυξη, στη σύσταση του σώματος και στο κόστος παραγωγής μελετήθηκε σε συνολικά 360.000 υγιή νεαρά άτομα λαβρακιού (Dicentrarchus labrax, L.) χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Για το σκοπό αυτό υπολογίστηκαν παράμετροι, όπως το μέσο βάρος, ο ειδικός ρυθμός ανάπτυξης-SGR, ο Συντελεστής μετατρεψιμότητας τροφής-FCR, ο Συντελεστής του επιπέδου παραχθεισών πρωτεϊνών-PPV, ο Συντελεστής απόδοσης των καταναλωθεισών πρωτεϊνών-PER, το ποσοστό των ολικών πρωτεϊνών και των ολικών λιπαρών, ο Δείκτης ολικών λιπαρών καθώς και το κόστος παραγωγής. Από τα αποτελέσματα προέκυψε πως η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής επέφερε μείωση στο τελικό μέσο βάρος των ατόμων ευθέως ανάλογη με τις μειώσεις του ποσοστού χορήγησης τροφής. Τα τελικά μέσα βάρη που προέκυψαν για τα ιχθύδια με Συντελεστή Τροφής Βιομάζας (Σ.Τ.Β.) 4,54%, 5,17% και 5,76% επί της βιομάζας ήταν 0,97 g, 1,08 g και 1,28 g αντίστοιχα, ο SGR ήταν 10,06, 10,17 και 10,47 αντίστοιχα, ο FCR ήταν 2,08, 2,29 και 2,36 αντίστοιχα, ο PPV 38,69%, 26,06% και 18,41% αντίστοιχα, ο PER 18,38, 14,90 και 10,98 αντίστοιχα. Το ποσοστό των ολικών πρωτεϊνών αυξήθηκε για τα ιχθύδια με Σ.Τ.Β. 4,54% ενώ η αποθήκευση λίπους ήταν μειωμένη. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των ολικών πρωτεϊνών που προέκυψαν ήταν 8,86 g/Kg, 7,31 g/Kg και 6,95 g/Kg αντίστοιχα, τα ολικά λιπαρά ήταν 17,11 g/Kg, 36,38 g/Kg και 56,19 g/Kg και ο Δείκτης ολικών λιπαρών (FAI, Fatty Acid Indicator) που προέκυψε ήταν 2,37, 2,20 και 2,33. Επίσης το κόστος παραγωγής κατά την διάρκεια του πειράματος μειώθηκε κατά 14,12€ και κατά 20,89€ συγκριτικά με το κόστος παραγωγής των ατόμων που ταΐστηκαν με Σ.Τ.Β. 5,17% και 5,76% αντίστοιχα.