Μέτρηση παραμέτρων αστικών λυμάτων Δήμου Λαμιέων πριν και μετά τη δευτεροβάθμια επεξεργασία - Τελώνης, Σπυρίδων (2015)
Το βασικό θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επεξεργασία και η εκτίμηση των παραμέτρων των αστικών λυμάτων που προέρχονται από τη Μονάδα Επεξεργασία Λυμάτων του Δήμου Λαμιέων. Μελετήθηκαν μία σειρά από φυσικές και χημικές παραμέτρους τόσο στη φάση της εισόδου των λυμάτων στη μονάδα όσο και στο στάδιο εξόδου από αυτήν. Περιλαμβάνει μία αναλυτική παρουσίαση των αστικών λυμάτων, των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων τους. Αναφέρονται και εξηγούνται όλες οι ορολογίες που ασχολούνται με την επεξεργασία των λυμάτων (βοθρολύματα, αποχέτευση). Παρουσιάζεται εκτενώς η ΜΕΛ Λαμίας, τα μέρη της και οι λειτουργίες της. Ακολουθεί όλη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και περιλαμβάνει τις δειγματοληψίες και τις αναλυτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Συνεχίζεται με την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Η διακύμανση των παραμέτρων είναι ομαλή , παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην συγκέντρωση στη φάση της εξόδου (BOD5=18,2 mg/L) σε σχέση με την συγκέντρωση στην είσοδο (BOD5=310 mg/L) ,ενώ και οι υπόλοιπες παράμετροι μειώνονται σε βαθμό πάνω από 80 % ικανοποιώντας τις απαιτήσεις λειτουργίας της Μονάδας αλλά και των ορίων της Ευρωπαικής Ένωσης. Τέλος η συζήτηση αφορούσε κάποια αυξημένα αποτελέσματα που βρέθηκαν ενώ οι προτάσεις εστιάστηκαν στην επαναχρησιμοποίηση του νερού.