Ετήσια μεταβολή των φυσικών ιδιοτήτων του θαλασσινού νερού στον κόλπο της Καλλονής της νήσου Λέσβου. - Παπαδοπούλου, Αναστασία (2015)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε περιγραφή και μελέτη του ετήσιου κύκλου μεταβολής των φυσικών ιδιοτήτων του θαλασσινού νερού στο κόλπο της Καλλονής της Νήσου Λέσβου. Η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση της βάσης δεδομένων Ocean Data View (ODV_), τη γλώσσα προγραμματισμού Matlab 7.0 και του λογισμικού Seasoft version 5.37e. Μελετήθηκαν τέσσερις χρονικές περίοδοι, της άνοιξης (Απρίλιος), του καλοκαιριού (Ιούλιος), του φθινοπώρου (Οκτώβριος) και του χειμώνα (Ιανουάριος), κατά το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2005. Από τα κατακόρυφα προφίλ, τις οριζόντιες επιφανειακές κατανομές, τα διαγράμματα θερμοκρασίας-αλατότητας (T-S) και τις κατακόρυφες τομές που προέκυψαν, διαπιστώθηκε εποχιακή διακύμανση της θερμοκρασίας, της αλατότητας και της πυκνότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς και επικοινωνία μεταξύ των δυο θαλασσίων μαζών του κόλπου και του Αιγαίου Πελάγους. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και του καλοκαιριού, η αλατότητα των νερών του κόλπου ήταν σαφέστατα μεγαλύτερη από αυτή του ανοιχτού Πελάγους. Την άνοιξη, η αλατότητα στο εσωτερικό του κόλπου είναι μικρότερη σε σχέση με το εξωτερικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, η πυκνότητα των υδάτων του ανοιχτού Πελάγους ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του κόλπου, γεγονός που διευκόλυνε την επικοινωνία των δύο οικοσυστημάτων μέσα και έξω από τον κόλπο ενώ κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα οι πυκνότητες των νερών του κόλπου ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με το εξωτερικό σύστημα με αποτέλεσμα η επικοινωνία των δύο οικοσυστημάτων να είναι περιορισμένη. Ο κόλπος της Καλλονής κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου συμπεριφέρεται ως λεκάνη συμπύκνωσης όπου λαμβάνει χώρα σχηματισμός βαθιού νερού που εγκαταλείπει τον κόλπο πυθμενικά ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και της άνοιξης λειτουργεί ως λεκάνη αραίωσης όπου νερό μικρότερης αλατότητας παραμένει στην επιφάνεια όταν το πυθμενικό νερό δεν ανανεώνεται και παραμένει στάσιμο.