Σύγκριση αποτελεσματικότητας δύο εμπορικών εμβολίων κατά της φωτοβακτηριδίασης - Λασπά, Ευμορφία (2015)
Η φωτοβακτηριδίαση είναι μια σημαντική σηψαιμική νόσος των ψαριών. Έχουν περιγραφεί 3 μορφές της, η οξεία, η υπεροξεία και η χρόνια. Προσβάλλει σχεδόν όλα τα ευρύαλα εκτρεφόμενα αλλά και άγρια ψάρια με τη σοβαρότητα της εκδήλωσής της να εξαρτάται και από το είδος του ψαριού.Η πρόληψη της εμφάνισης της ασθένειας γίνεται, εκτός των διαχειριστικών μέτρων, με εμβολιασμό με εμπορικά εμβόλια.Η εργασία αυτή έγινε με σκοπό τη σύγκριση της δραστικότητας στη πρόληψη κατά της φωτοβακτηριδίασης δύο εμπορικών σκευασμάτων εμβολίων χορηγούμενων με εμβάπτιση. Για την επίτευξη του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν λαυράκια.Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν είναι το Alpha Dip 2000 και το Aquavac photobac prime. Το πρώτο είναι διδύναμο και περιέχει αδρανοποιημένες καλλιέργειες Vibrio και Pasteurella piscicida, ενώ το δεύτερο είναι μονοδύναμο, περιέχοντας μόνο αδρανοποιημένες καλλιέργειες Pasteurella piscicida.Η μέθοδος εμβολιασμού που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εμβάπτιση και έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες των εμβολιακών παρασκευασμάτων. Εμβολιάστηκαν συνολικά 140 ψάρια, 50 με Alpha Dip 2000 και 90 με το Aquavac Photobac Prime. Μετά από 6 εβδομάδες πραγματοποιήθηκε πειραματική μόλυνση με Pasteurella piscicida με εμβάπτιση. Μολύνθηκαν με δόση βακτηρίου LD70: 7*105 βακτήρια/ml, 20 ψάρια από το πρώτο εμβόλιο και 20 από το δεύτερο. Το πείραμα διήρκησε 9 μέρες. Στο τέλος είχαν μείνει ζωντανά μόνο δύο λαυράκια, ένα εμβολιασμένο με Aquavac Photobac Prime και ένα από τα control. Από τα αποτελέσματα υπολογίστηκε το σχετικό ποσοστό επιβίωσης RPS, το οποίο δίνει το ποσοστό επιβίωσης των εμβολιασμένων ψαριών σε σύγκριση με τους μάρτυρες (μη εμβολιασμένα ψάρια) ανά ημέρα.Το εμβόλιο Aquavac Photobac Prime είχε ισχυρότερη ανοσοποιητική δύναμη απ’ ότι το Alpha Dip 2000. Επίσης αποδείχθηκε ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να προστατεύσουν τα ψάρια μόνο αν η ένταση της μόλυνσης είναι μικρή.