Έρευνα κοινωνικών αντιλήψεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στην ελληνική παράκτια ζώνη): περιοχή έρευνας: Αμμουδαρά Ηρακλείου Κρήτης - Χαχλιουτάκη, Μαρία (2015)
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το μεγαλύτερο οικολογικό ζήτημα μέχρι τώρα, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κοινού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο τεράστιος αριθμός συγγραμμάτων που έχουν δημοσιευτεί και που θα συνεχίζουν να δημοσιεύονται στο μέλλον, μαρτυρούν μία έντονη ανησυχία και δηλώνουν την άμεση ανάγκη για την επίλυση του. Πολλαπλές εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι έστω και αν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου , η θερμοκρασία θα συνεχιστεί να αυξάνεται για δεκαετίες. Οι πληθυσμοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να αντιδράσουν στην επερχόμενη αυτή απειλή διότι οι επιπτώσεις στον τρόπο ζωής τους θα είναι δραματικές.Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποτελεί μια μικρή συμβολή στην έρευνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική παράκτια ζώνη . Είναι σημαντικό να αποτυπωθούν οι αντιλήψεις και οι αντιδράσεις των κατοίκων των παράκτιων περιοχών απέναντι στα ακραία καιρικά , που αναμένεται να αυξηθούν και να γίνουν εντονότερα τα προσεχή χρόνια. Η διπλωματική αυτή εργασία αναφέρεται αρχικά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα στην άνοδο στάθμης της θάλασσας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μια σημαντική επίπτωση της αλλαγής του κλίματος. Επίσης στην πρώτη ενότητα αναφέρονται οι έννοιες Μακροπρόθεσμη , Βραχυπρόθεσμη και Βίαιη άνοδος στάθμης της θάλασσας καθώς και το φαινόμενο των storm surges και ο συσχετισμός τους με την αλλαγή του κλίματος. Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αυτής αναφέρεται η ερευνητική περιοχή, η οποία είναι η Αμμουδάρα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης παράκτιας περιοχής που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της έντονης παράκτιας διάβρωσης ερωτήθηκαν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα , οι απόψεις και η αντιμετώπισή τους αναφέρεται στην 3η ενότητα.Τέλος στην 3η ενότητα παρατίθενται τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και η συζήτηση αυτών. Η παρούσα μελέτη αποτελεί αφετηρία για τη διεξαγωγή πιο ολοκληρωμένης και λεπτομερέστερης έρευνας με σκοπό την υποστήριξη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.