Μελέτη των φυσικών παραμέτρων και εκτίμηση της κυκλοφορίας των υδάτινων μαζών στον λιμένα Μυτιλήνης - Χούντα, Μαριλένα-Σταματίνα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύει στην εκτίμηση της κυκλοφορίας και κατ’επέκταση της ανανέωσης των υδάτινων μαζών στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το αυτογραφικό όργανο CTD. Κατόπιν της προεπεξεργασίας των δεδομένων κατασκευάστηκαν χάρτες και συγκεκριμένα οριζοντιογραφίες, τομές και T/S διαγράμματα, για την εκτίμηση της κυκλοφορίας των υδάτινων μαζών. Επιπλέον, με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σε παρόμοιες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος, τμήμα του οποίου αποτελεί και η περιοχή μελέτης μας, είναι δυνατόν να συγκριθούν οι ιδιότητες και οι φυσικές παράμετροι των υδάτινων μαζών του λιμένα με απώτερο σκοπό τον προσδιορισμό της προέλευσης τους. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο στην προκειμένη περίπτωση, καθώς δεν έχει διεξαχθεί κατά το παρελθόν παρόμοια μελέτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, γεγονός που οδηγεί στην έλλειψη συγκρίσιμων δεδομένων.