Περιορισμός θρεπτικών και ανάπτυξη μικροφυκών: πρώτη προσέγγιση μελέτης - Κόκκινου, Ευγενία (2015)
Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι μικροοργανισμοί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και σε όλο το πλέγμα ζωής στη Γη. Σήμερα, προσφέρουν λειτουργίες σημαντικής αξίας για την ανθρώπινη κοινωνία (π.χ. ανακύκλωση, βιομηχανία τροφίμων). Τα τελευταία χρόνια, όμως, μονοπωλούν το ενδιαφέρον μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία μικροοργανισμών, τα μικροφύκη. Τα θαλάσσια φύκη αποτελούν τμήμα των υδάτινων συστημάτων και η παρουσία τους είναι έκδηλη στο σύνολο των οικοσυστημάτων. Αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως είναι οι υδατοκαλλιέργειες, η παραγωγή βιοκαυσίμων, για την αξιοποίηση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA, PolyUnsaturated Fatty Acids) και ωμέγα-3 που παράγουν. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών σε στατικές καλλιέργειες, όταν οι οργανισμοί βρίσκονται υπό τις βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και φωτισμού αλλά υπό καθεστώς περιορισμού του διαθέσιμου αζώτου και φωσφόρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, διαπιστώνεται ότι στις καλλιέργειες των T. suecica και P. tricornutum η μείωση του διαθέσιμου αζώτου με τη μορφή των νιτρικών κατά το ήμισυ - επίπεδο C(f/2)/2) - αλλά και κατά το 1/4 της αρχικής τιμής - επίπεδο C(f/2)/4) - δε φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη των οργανισμών στις 48h. Αντίθετα, η μέση κυτταρική πυκνότητα σε καλλιέργειες T. suecica φαίνεται να μειώνεται σημαντικά στις 96h σε σχέση με το επίπεδο C, όπου για το επίπεδο C(f/2)/2) η μείωση ήταν περίπου 25% και αντίστοιχα για το επίπεδο C(f/2)/4) ήταν περίπου 40%. Ειδικότερα, οι καλλιέργειες του T. suecica έδειξαν παραπλήσιο ρυθμό ανάπτυξης για C(f/2)/2), με μέση τιμή μ= 0,83 (±0,1) d-1 για τις 48h, ενώ αντίστοιχα η μέση τιμή ρυθμού ανάπτυξης για C(f/2)/4) για τις 96h ήταν μ= 0,52 (±0,2) d-1. Αντίθετα, η μείωση του διαθέσιμου φωσφόρου δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη των ειδών που πραγματοποιήθηκαν υπό τις συγκεκριμένες βέλτιστες κατά τα άλλα συνθήκες.