Διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών των εδαφικών ενδιαιτημάτων του μύκητα Cryptococcus, spp - Κουλέτσος, Αθανάσιος (2015)
Ο μύκητας Cryptococcus, spp. έχει αποδειχθεί παθογόνος μύκητας του ανθρώπου και των ζώων. Οι λοιμώξεις που προκαλεί προσβάλουν το αναπνευστικό ή/και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο Cryptococcus, spp. απαντάται στο φυσικό περιβάλλον και υπάρχει η υπόννοια ότι από εκεί μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Στόχος της παρούσα εργασίας υπήρξε η διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών των εδαφικών ενδιαιτημάτων του παθογόνου μύκητα Cryptococcus, spp. στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης - Λέσβου. Διεξήχθησαν τέσσερις δειγματοληψίες από 32 διαφορετικά σημεία. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που παρουσιάζονται και εξετάστηκαν είναι το pH, το ποσοστό υγρασίας, η τοπική θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ποσοστό οργανικού άνθρακα των δειγμάτων χώματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες εδώ βρίσκονται μέσα στο εύρος των περιβαλλοντικών συνθηκών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη Cryptococcus spp. στο χώμα σύμφωνα με διεθνείς έρευνες. Ως εκ τούτου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία και ανάπτυξη του δυνητικά παθογόνου μύκητα Cryptococcus spp. στην περιοχή μελέτης