Έλεγχος ποιότητας και ανακατασκευή πεδίων επιφανειακών ρευμάτων ανατολικά της Λήμνου με τη χρήση εμπειρικών ορθογώνιων συναρτήσεων - Ποτήρης, Εμμανουήλ (2015)
Καθώς το ΒΑ Αιγαίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πρόκειται για την περιοχή επικοινωνίας της Μεσογείου θάλασσας με τη Μαύρη θάλασσα όπου ανταλλάσσονται μεγάλες ποσότητες νερού με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, επηρεάζοντας τη σύσταση και την κυκλοφορία των νερών του Αιγαίου και της Μεσογείου κατ' επέκταση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών εγκατέστησαν ένα επίγειο ραντάρ υψηλών συχνοτήτων (σύστημα Δάρδανος) στο ΒΑ Αιγαίο, στην ανατολική ακτή της Λήμνου, με σκοπό να καταγράψουν για μεγάλη χρονική περίοδο την επιφανειακή κυκλοφορία της περιοχής. Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από την Ίμβρο ως τον Άγιο Ευστράτιο και από τη Λήμνο ως τα στενά των Δαρδανελλίων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η εισροή υδάτων από τη Μαύρη θάλασσα επηρεάζει την εποχική και τη θερμόαλη κυκλοφορία της Μεσογείου.Τα επίγεια ραντάρ χρησιμοποιούνται κυρίως στην επιχειρησιακή ωκεανογραφία, όμως στην προκειμένη περίπτωση, ο συνδυασμός της θέσης και της μακράς περιόδου λειτουργίας του ραντάρ, ίσως επιτρέψουν τη χρήση του και ως δείκτη κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Στην παρούσα εργασία αναλύουμε δεδομένα του συστήματος Δάρδανος από το Δεκέμβρη του 2009 ως το Νοέμβρη του 2011 σε διάφορες χρονικές και χωρικές κλίμακες και αναπτύσσουμε μία μεθοδολογία για τον έλεγχο της ποιότητας, την παρεμβολή και την ανάλυση των ρευμάτων στα ανατολικά της Λήμνου.