Χρήση εργαστηριακών μικρόκοσμων για τη μελέτη αυτοοργάνωσης και διαταραχών φυτοπλαγκτονικών συνευρέσεων - Παπανικολοπούλου, Λυδία - Άλκηστις (2015)
Στη παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για τους εργαστηριακούς μικρόκοσμους, παρουσιάζοντας τη χρήση τους για τη μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον, τις δυνατότητές τους και τους περιορισμούς τους. Επίσης εξετάσθηκε ο τρόπος με τον οποίο φυτοπλαγκτονικές κοινότητες προερχόμενες από φυσικό περιβάλλον, συμπεριφέρονται και αναδιοργανώνουν τη δομή τους μετά από κάποιο παράγοντα διαταραχής. Εξετάστηκε και ο βαθμός επαναληψιμότητας των επεμβάσεων. Διεξήχθησαν δύο πειράματα με τη δημιουργία μικρόκοσμων οι οποίοι διατηρήθηκαν σε σταθερές συνθήκες. Το κάθε πείραμα είχε δύο επαναλήψεις. Η διαταραχή στο πρώτο πείραμα προκλήθηκε με χημική τοξική ουσία, το θειικό χαλκό και στο δεύτερο πείραμα με εισαγωγή οργανισμού εισβολέα. Το πρώτο πείραμα, αφορούσε κυρίως την εκτίμηση της επαναληψιμότητας των επεμβάσεων ενώ το δεύτερο βασιζόταν στην εισβολή ειδών και οι φυτοπλαγκτονικές κοινότητες φάνηκε να επηρεάζονται από τα είδη «εισβολείς» γεγονός που διαπιστώθηκε και από τις πολυδιάστατες στατιστικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν.