Διερεύνηση δυνατότητας προσδιορισμού ωκεάνιας κυκλοφορίας στον ελληνικό χώρο με χρήση υποθαλασσίων τηλεφωνικών καλωδίων - Πυρομάλλης, Νίκος (2015)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής μιας ιδιαίτερα αποδοτικής και οικονομικής μεθόδου για την περιγραφή και τον υπολογισμό της θαλάσσιας κυκλοφορίας στον ελληνικό χώρο.Η μέθοδος που θα μελετηθεί στην παρακάτω εργασία είναι αυτή του υπολογισμού της ροής μάζας νερού πάνω από ένα υποβρύχιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μέσω της διαφοράς τάσης που δημιουργείται στα δύο άκρα του, ως συνέπεια της αλληλεπίδρασης των ιόντων του θαλασσινού νερού με το μαγνητικό πεδίο της γης. Κάτι που σημαίνει ότι η ροή μάζας θαλασσινού νερού πάνω από ένα υποθαλάσσιο καλώδιο δημιουργεί μια διαφορά δυναμικού στα άκρα αυτού, η οποία μπορεί να καταγραφεί και να μετατραπεί σε μετρήσεις κυκλοφορίας.Θα εξεταστεί ακόμα η δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου αυτής στα ελληνικά υδροδυναμικά δεδομένα (χαμηλότερης τάξεως κυκλοφορία σε σχέση με προηγούμενες εφαρμογές της μεθόδου), καθώς και η αποδοτικότητα της έναντι των συμβατικών μεθόδων.