Φαρμακευτικά στο θαλάσσιο περιβάλλον - Καραμπουρνιώτη, Μαρία (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η επισκόπηση των προβλημάτων που παρουσιάζονται από τη διάθεση φαρμακευτικών καταλοίπων στο περιβάλλον καθώς και των μεθόδων που αφορούν στην ανίχνευσή και τη ποσοτικοποίηση τους. Επίσης εν συντομία παρουσιάζονται οι τρόποι μέσω των οποίων υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης των φαρμακευτικών που βρίσκονται κυρίως σε υγρά απόβλητα.Τα φαρμακευτικά κατάλοιπα αποτελούν ξενοβιοτικά συστατικά των οποίων η διάθεση στο περιβάλλον εμπεριέχει κινδύνους για τους οργανισμούςΛόγω των χαμηλών συγκεντρώσεων απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές και προηγμένες τεχνολογίες για την ανίχνευσή τουςΗ εξουδετέρωση ή απομάκρυνση των φαρμακευτικών καταλοίπων από τα λύματα απαιτεί τη χρησιμοποίηση προηγμένων διαδικασιών οξείδωσης , εκτός από τις συμβατικές μεθόδους.Η τρέχουσα γνώση σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον αναφέρεται σε πληροφορίες για μεμονομένες ουσίες και επομένως είναι αναγκαίο να γίνει επέκταση των γνώσεων και σε περισσότερο πολύπλοκα περιβαλλοντικά μείγματα με τη βοήθεια σύγχρονων αναλυτικών μεθόδων.