Μέθοδοι επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων - Αραμπατζή, Ζωή (2015)
Τα βαρέα μέταλλα αποτελούν ουσίες που χρειάζονται κατάλληλη διαχείριση λόγω των ιδιοτήτων τους και κυρίως λόγω της τοξικότητάς τους. Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνσή των βαρέων μετάλλων από τα υγρά απόβλητα πριν την τελική τους διάθεση. Η συγκεκριμένη εργασία που βασίζεται στην υφιστάμενη βιβλιογραφία περιγράφει τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων και παρουσιάζει επιλεγμένα αποτελέσματα από κάποιες ευρέως εφαρμοζόμενες. Αυτές είναι η χημική κατακρήμνιση, η προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα, η κροκίδωση-συσσωμάτωση, η ιονενταλλαγή και η χρήση μεμβρανών. Η χημική κατακρήμνιση εφαρμόζεται ευρύτατα λόγω της απλότητας και του χαμηλού κόστους της, ωστόσο είναι αποτελεσματική σε διαλύματα με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ιόντων μετάλλων και παράγει μεγάλες ποσότητες ιλύος που είναι δύσκολη η μετέπειτα διαχείρισή τους. Η προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα είναι μια αναγνωρισμένη μέθοδος για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από απόβλητα με χαμηλή συγκέντρωση, παρόλα αυτά το υψηλό κόστος των προσροφητικών υλικών περιορίζει τη χρήση της, ενώ η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από τον τύπο των προσροφητικών υλικών. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου που βασίζεται στην κροκίδωση-συσσωμάτωση είναι πολύ ικανοποιητική και η παραγόμενη ιλύς έχει καλά χαρακτηριστικά αφυδάτωσης, ωστόσο παράγονται μεγάλες ποσότητες ιλύος ενώ η μέθοδος περιλαμβάνει την κατανάλωση χημικών. Οι μέθοδοι με μεμβράνες μπορούν να απομακρύνουν ιόντα βαρέων μετάλλων με υψηλή απόδοση, αλλά το υψηλό κόστος, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, η ρύπανση των μεμβρανών και η χαμηλή αποτελεσματικότητα σε διηθήματα χαμηλής ροής θέτουν περιορισμούς στην χρήση τους. Επιπλέον όλες οι μελετηθείσες μέθοδοι παρουσιάζουν ανά μέταλλο διαφορετική αποτελεσματικότητα απομάκρυνσης. Η επιλογή της πλέον ενδεδειγμένης μεθόδου για τη θεραπεία των βαρέων μετάλλων των λυμάτων εξαρτάται από την αρχική συγκέντρωση των μετάλλων, τα συστατικά των λυμάτων, το λειτουργικό κόστος, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κ.λπ.