Ο υδράργυρος στα ψάρια: η περίπτωση της Μεσογείου - Σφήκας, Λεωνίδας; Παξιμαδάς, Σταύρος (2015)
Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που ανιχνεύεται σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συνήθως με τη μορφή του μεθυλικού άλατος. Η συγκέντρωσή του είναι όμως μεγαλύτερη στα μεγάλα σαρκοφάγα ψάρια, στο συκώτι των οποίων μαζεύεται σταδιακά όλος ο υδράργυρος που περιέχεται στην τροφή τους. Ο υδράργυρος φτάνει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ποταμούς, αφενός εξαιτίας βιομηχανικής μόλυνσης από εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμη ύλη, αφετέρου μέσω ορισμένων πετρωμάτων που απελευθερώνουν υδράργυρο. Έτσι λοιπόν, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σε μολυσμένους υδάτινους ορίζοντες, ο υδράργυρος δε θα μπορεί να μην έχει ανάλογη επίπτωση και στα ψάρια.