Ανάπτυξη εργαλείου σε περιβάλλον ArcPad/ Studio για τη συλλογή δεδομένων πεδίου σχετικά με την παράκτια αλιεία - Κωνσταντινίδου, Ευαγγελία Έφη (2015)
Στην αλιεία απαιτείται αποτελεσματική και με ακρίβεια καταχώρηση δεδομένων, τόσο για διαχειριστικούς όσο και για ερευνητικούς σκοπούς. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο σε πολλές περιπτώσεις η εισαγωγή δεδομένων να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.Στην παρούσα εργασία αναπτύχθηκε ένα εργαλείο για συλλογή αλιευτικών δεδομένων πεδίου με ηλεκτρονικό τρόπο, το οποίο παρέχει παράλληλα στο χρήστη δυνατότητες επεξεργασίας της πληροφορίας σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Για την ανάπτυξη χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ArcPad/Studio. Για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του εργαλείου πραγματοποιήθηκε εφαρμογή του σε αλιευτικά δεδομένα από τη ν. Θάσο. Το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αλιείς, επιστήμονες και άλλους ενδιαφερόμενους, στο πεδίο. Επιπλέον, παρουσιάζεται μια εφαρμογή για καταγραφή δεδομένων ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών που έχει ληφθεί από το διαδίκτυο. Με μερικές απλές προσαρμογές η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας από ενδιαφερόμενους φορείς. Στο πλαίσιο της εργασίας φαίνεται ότι τέτοιου είδους εργαλεία είναι ιδιαίτερα χρηστικά στον τομέα της αλιείας και κατά συνέπεια προτείνεται η περαιτέρω βελτίωσή τους.