Μελέτη της δυναμικής του τοξικού μικροφύκους Pseudo - nitzschia delicatissima σε σχέση με τα κύρια θρεπτικά άλατα σε μαζική καλλιέργεια: χρήση μοντέλου προσομοίωσης - Τσακαλάκης, Ιωάννης (2015)
Το τοξικό μικροφύκος Pseudo-nitzschia delicatissima συγκαταλέγεται στην ομάδα των επιβλαβών φυκών (Harmful Algae) τα οποία εμφανίζουν αυξητική τάση εξάρσεων στα παράκτια οικοσυστήματα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που συνδέεται με φαινόμενα παράκτιου ευτροφισμού. Στην παρούσα εργασία μελετάται η δυναμική του P. delicatissima σε σχέση με τα κύρια θρεπτικά άλατα (NO3 & PO4) σε εργαστηριακές μονοκαλλιέργειες (batch cultures), ενώ αναπτύχθηκε μοντέλο προσομοίωσης με σκοπό την περιγραφή των σχετικών διεργασιών. Η ανάπτυξη του μικροφύκους περιγράφεται από μία τυπική σιγμοειδή καμπύλη, ενώ η μείωση των θρεπτικών στον χρόνο εμφάνισε ισχυρή συσχέτιση με την αύξηση της βιομάζας του φύκους. Με την χρήση της εξίσωσης Monod η επιτυχία προσαρμογής (goodness-of-fit) του μοντέλου κρίνεται ικανοποιητική. Η σταθερά ημικορεσμού των NΟ3 βρέθηκε 2 φορές μεγαλύτερη από αυτήν των PΟ4, γεγονός που βασίζεται στις απαιτήσεις υψηλότερης ποσότητας NΟ3 για την φυτοπλαγκτονική βιομάζα. Ωστόσο σε συνθήκες περιορισμού των PΟ4, η μέγιστη βιομάζα και ο ρυθμός αύξησης του διατόμου μειώθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι σε συνθήκες περιορισμού των ΝΟ3, υποδηλώνοντας τον ισχυρότερο περιοριστικό χαρακτήρα των PO4 στην αύξηση του P. delicatissima. Το συμπέρασμα που προέκυψε από την μοντελοποίηση της διεργασίας, είναι η ύπαρξη επιπρόσθετου παράγοντα ο οποίος περιορίζει σημαντικά την αύξηση του είδους εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία. Με την χρήση τροποποιημένων εξισώσεων ανταγωνισμού Lotka – Voltera, εξετάζεται η περίπτωση ανάπτυξης βακτηρίων στην καλλιέργεια τα οποία ανταγωνίζονται τον πληθυσμό του P. delicatissima.