Χωροχρονική μεταβολή SST και Chl-a σε επιλεγμένες περιοχές του Αιγαίου Πελάγους - Σκόρδα, Ελένη (2015)
Η παρατήρηση της γης από το διάστημα αποτελεί, τα τελευταία χρόνια σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη του περιβάλλοντος, την κατανόηση του παγκόσμιου κλίματος, καθώς και το σχεδιασμό και την υποστήριξη αναπτυξιακών και παραγωγικών δραστηριοτήτων σε μια περιοχή. Η δορυφορική τηλεπισκόπηση μπορεί να συνεισφέρει σε πλήθος εφαρμογών όπως στη μελέτη του κλίματος και στην ωκεανογραφία. Σήμερα η μελέτη μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών ζητημάτων ή προβλημάτων υποστηρίζεται από δορυφόρους.Ο στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιάσει τη χωροχρονική μεταβολή μεταξύ επιλεγμένων περιβαλλοντικών παραμέτρων για το χρονικό διάστημα 10 ετών (2000-2010) στη περιοχή του Βορειανατολικού Αιγαίου. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου χρησιμοποιήθηκαν οι γλώσσες προγραμματισμού Python και R για την επεξεργασία των δεδομένων που πάρθηκαν από την υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης θαλασσίου περιβάλλοντος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος - ESA. Τα δεδομένα αφορούν την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας και την συγκέντρωση χλωροφύλλης-α. Για την ευκολότερη συλλογή των δεδομένων κατασκευάστηκαν script και στη συνέχεια, τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε πρωτογενή και δευτερογενή επεξεργασία για την παραγωγή των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα που παράχθηκαν είναι σε μορφή χαρτών και διαγραμμάτων όπου εξηγούν τις μεταβολές των μελετώμενων περιβαλλοντικών δεικτών. Η μελέτη αυτή απέδωσε συμπεράσματα, τα οποία εξηγούν σε σημαντικό βαθμό στην αλληλεπίδραση των δύο δεικτών στις περιοχές που ερευνήθηκαν. Τα συμπεράσματα συνοψίζονται στο ότι οι Βόρειες περιοχές είναι ψυχρότερες σε σχέση με της Κεντρικές και Νότιες περιοχές. Επιπροσθέτως, οι τιμές τις Chl-a στο Β.Α. τμήμα της περιοχής έρευνας είναι ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες των κεντρικών και νότιων περιοχών. Ακόμη, διαπιστώνεται εμπλουτισμός των νερών του Β.Α. Αιγαίου σε οργανικό άνθρακα κυρίως υπό την διαλυτή μορφή του (Dissolved Organic Carbon DOC) κατά την εισροή υδάτων από τη Μαύρη θάλασσα και καθορίζεται έτσι η υψηλή παραγωγικότητα. Τέλος, η αυξημένη παραγωγικότητα στο Β.Α. Αιγαίο δικαιολογεί και τη μεγάλη συγκέντρωση ιχθυοαποθεμάτων (κυρίως μικρών πελαγικών ειδών) στην περιοχή, σε σχέση με το νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο.