Διαχείριση παράκτιας ζώνης Πόρου - Γεωργίου, Σωτήριος (2015)
Ο Πόρος είναι ένα μικρό νησί με 4010 κατοίκους, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Σαρωνικού κόλπου και υπάγεται στην περιφέρεια Αττικής. Βρίσκεται 32 ναυτικά μίλια από το Πειραιά και είναι κατ’ εξοχήν τουριστικό μέρος. Διαθέτει μεγάλο φυσικό λιμάνι για την προστασία των σκαφών που χρησιμοποιήθηκε και κατά τα ιστορικά χρόνια. Εδώ κατασκευάσθηκε ο πρώτος ναύσταθμος του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον τριτογενή τομέα παραγωγής, γεγονός αναμενόμενο, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, των δημοσίων υπηρεσιών που διαθέτει, καθώς και του λιμένος μέσω του οποίου γίνονται και οι περαιτέρω εμπορικές διαδικασίες.Η γεωλογική δομή της περιοχής είναι σχετικά περίπλοκη και ανήκει στην Υποπελαγονική ζώνη. Τα πετρώματα στη νήσο Καλαυρία αποτελούνται από ασβεστόλιθους ενώ της Σφαιρίας από ανδεσίτες. Στη γεωλογική δομή της ενδιαφερόμενης περιοχής διακρίνονται οι περίοδοι του Μεσοζωικού – Τριτογενούς και του Τεταρτογενούς. Χαρακτηρίζεται επίσης από απότομες ακτές με στενές και μικρές παραλίες γενικότερα, στις οποίες συναντάμε μεικτό υλικό, κυρίως άμμο και βότσαλα. Έχει ήπιο κλίμα, με χαμηλές ποσότητες κατακρημνίσεων και μεγάλη ξηροθερμική περίοδο, χωρίς ισχυρούς ανέμους.Το λιμάνι του Πόρου είναι προστατευμένο λόγω των προστατευμένων εισόδων του. Δεν επηρεάζεται από τα κύματα και τους ανέμους λόγω της μορφολογίας του και του υποθαλάσσιου αναγλύφου. Οι σημαντικότερες διεργασίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή μορφολογία των ακτών, είναι η σταδιακή άνοδος της θαλάσσιας στάθμης κατά το ανώτερο Πλειστόκαινο και Ολόκαινο, το σύγχρονο κυματικό καθεστώς και η αλληλεπίδραση των θαλάσσιων διεργασιών με τους διαφορετικής λιθολογίας γεωλογικούς σχηματισμούς της παράκτιας ζώνης.Οι κυριότερες χρήσεις γης στον Πόρο είναι η οικιστική δόμηση (κατοικίες-ξενοδοχειακές μονάδες), η αγροτική εκμετάλλευση της γης, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, το λιμάνι και μερικές αθλητικές εγκαταστάσεις.Οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, που απειλούν την περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία. Γι’ αυτό το λόγο σε συνδυασμό με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης (Ο.Δ.Π.Ζ.) έγιναν προτάσεις για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των υφιστάμενων, πιθανών μελλοντικών αρνητικών περιπτώσεων.