Εφαρμογή της μεθοδολογίας δικτυακής ανάλυσης (Network Analysis) για την μελέτη της οικολογίας του παράκτιου θαλασσίου οικοσυστήματος του κόλπου Καλλονής - Καναβάκης, Ιωάννης (2015)
Το Οικολογικό Μοντέλο Δικτυακής Ανάλυσης (ENA) είναι ένα προσεγγιστικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αξιολόγηση των τροφικών αλυσίδων καθώς και γιατην προσέγγιση της διαχείρισης των πόρωνσε ένα οικοσύστημα. Στην παρούσα εργασία έγινε εφαρμογή της μεθοδολογίας αυτής σε ένα αβαθές παράκτιο οικοσύστημα που επικοινωνεί με το Αιγαίο. Υπολογίσθηκαν οι χαρακτηριστικές μεταβλητές του οικοσυστήματος αυτού, καθώς και οι ρυθμοί εισροής, εκροής και απωλειών. Θεωρώντας ότι το σύστημα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση (steady state), υπολογίσθηκαν οι ροές αζώτου και δόθηκε ερμηνεία για τις διαδρομές που ακολουθεί την διετία 2004-2005. Η περιοχή μελέτης είναι ο κόλπος της Καλλονής που βρίσκεται στη νήσο Λέσβο. Ο κόλπος της Καλλονής είναι ένας ημίκλειστος κόλπος στο νησί της Λέσβου με μέσο βάθος τα 10m και συνολική επιφάνεια τα 110km2. Η ανάλυση εστιάστηκε στο φυτοπλαγκτό, το ζωοπλαγκτό, το ίζημα, τα νιτρικά, το διαλυμένο οργανικό άζωτο και την αμμωνία και ειδικότερα στην ροή αζώτου μέσω των παραπάνω μεταβλητών. Υπολογίστηκαν οι ροές αζώτου μεταξύ των μεταβλητών, μετατρέποντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία τις βιομάζες και τις συγκεντρώσεις σε ροές με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας. Το μοντέλο εφαρμόστηκε για δύο περιόδους, την περίοδο ανάμειξης και την περίοδο στρωμάτωσης και έγινε σύγκριση μεταξύ των δύο αυτών περιόδων. Για την ανάλυση έγινε χρήση του λογισμικού πακέτου WAND. Τα μεγέθη των ροών μεταξύ των μεταβλητών υπολογίστηκαν για κάθε μία από τις δύο περιόδους και ερμηνεύτηκε η δομή και η λειτουργία του οικοσυστήματος. Επιπρόσθετα, δόθηκε μια εκτίμηση για το μέγεθος και το επίπεδο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το οικοσύστημα Η δικτυακή ανάλυση προτείνεται σαν μία πολύ αποδοτική και εύκολα εφαρμόσιμη μεθοδολογία για την μοντελοποίηση και κατανόηση των οικολογικών διεργασιών των παράκτιων οικοσυστημάτων.