Ανάπτυξη μεθοδολογίας ποσοτικής εκτίμησης και χωρικής κατανομής των μυκήτων σε παραλίες αναψυχής - Βιντένκο, Αλέξανδρος (2015)
Οι ακτές κολύμβησης, οργανωμένες ή μη, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των κολυμβητών και των παραθεριστών όταν είναι μολυσμένες. Η παρουσία των μυκήτων σε παραλία αναψυχής μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι μύκητες δεν αποτελούν ένα μικροβιολογικό δείκτη ποιότητας της ακτής. Μελέτες αναφέρουν ότι οι μύκητες, πιθανώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες μόλυνσης. Δεν υπάρχουν όμως αρκετά δεδομένα όσον αφορά στις ποσοτικές συγκεντρώσεις τους και στη χωρική τους κατανομή σε μια παραλία αναψυχής. Η παρούσα εργασία αφορά στην εφαρμογή των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) για την εξέταση της χωρικής κατανομής της συγκέντρωσης των μυκήτων σε μια παραλία αναψυχής. Οι μέθοδοι γεωστατιστικής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκαν για την εξέταση της ετερογένειας στη χωρική κατανομή των μυκήτων και τη βελτιστοποίηση του δικτύου σταθμών δειγματοληψίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια γενική ομοιογένεια στη χωρική κατανομή των μυκήτων κατά μήκος της ακτογραμμής και ανομοιογένεια κάθετα στην ακτογραμμή. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις μυκήτων παρατηρήθηκαν κοντά στην ακτογραμμή και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μακριά από την ακτογραμμή και κοντά στις διάφορες χρήσεις – υπηρεσίες που προσφέρονται σε αυτήν την παραλία αναψυχής. Επιπλέον εξετάστηκε η συσχέτιση της συγκέντρωσης των μυκήτων με δύο περιβαλλοντικές παραμέτρους, το pH και την υγρασία. Οι συγκεντρώσεις των μυκήτων φαίνεται να συσχετίζονται με το pH αλλά όχι με την υγρασία.