Εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης με βάση βιοτικούς δείκτες μακροβενθικής πανίδας( Οδηγία 2000/60) στη Λιμνοθάλασσα του Ερατεινού (Ν.Καβάλας) - Τατάρογλου, Ιωάννα-Μυρτώ (2015)
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί έμφαση στη μελέτη της βιοποικιλότητας ως δείκτη εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των οικοσυστημάτων παγκοσμίως. Τα ‘παράκτια μεταβατικά οικοσυστήματα’ εντοπίζονται μεταξύ θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος. Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια προσπάθεια εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης και διερεύνησης των χωρικών πρότυπων κατανομής και ποικιλότητας των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων κατά μήκος της διαβάθμισης θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος, σε ένα παράκτιο υγροτοπικό οικοσύστημα, τη λιμνοθάλασσα του Ερατεινού (Ν.Καβάλας). Γενικά, η υπάρχουσα επιστημονική γνώση σχετικά με τις λιμνοθάλασσες και τις βιοκοινότητες που υποστηρίζουν είναι περιορισμένη. Η δειγματοληψία του μακροβένθους πραγματοποιήθηκε κατά τον Νοέμβριο (φθινοπωρινή περίοδος) του 2005. Από τις αναλύσεις και την επεξεργασία του βιολογικού υλικού που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο, προέκυψε ότι οι βενθικές βιοκοινότητες της περιοχής μελέτης αντιστοιχούν σε αυτές της Ευρύαλης και Ευρύθερμης Βιοκοινότητας σε Υφάλμυρα Νερά (LEE), ενώ οι κύριες ομάδες μακροβενθικών οργανισμών στην περιοχή μελέτης είναι τα Μαλάκια, οι Πολύχαιτοι και τα Καρκινοειδή. Η επεξεργασία των βιοτικών δεδομένων που έγινε με τη βοήθεια μονομεταβλητών, πολυμεταβλητών και άλλων στατιστικών μεθόδων αποκάλυψε ότι υπάρχει μια διαβάθμιση των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων σε μια διαβάθμιση θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως αποτυπώνεται από τη σύνθεση, αφθονία, και ποικιλότητα της μακροβενθικής πανίδας ενώ τα χωρικά πρότυπα της κατανομής των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων, φαίνεται να ακολουθούν τη βιολογική ζώνωση των ‘παράκτιων μεταβατικών οικοσυστημάτων’, που σχετίζεται με τον ‘περιορισμό’ ή ‘βαθμό αποκλεισμού’ από τη θάλασσα. Τέλος, από τη σύγκριση της σύνθεσης, του αριθμού ειδών και δεικτών ποικιλότητας των βενθικών βιοκοινοτήτων της περιοχής με αντίστοιχα οικοσυστήματα, προκύπτει ότι η λιμνοθάλασσα του Ερατεινού, παρουσιάζει τυπικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την δομή και την δυναμική των βιοκοινοτήτων που έχουν αναφερθεί και από άλλες Λιμνοθάλασσες και ΠΜΟ των Ελληνικών Θαλασσών και της Μεσογείου και ορισμένες περιοχές της εμφανίζουν χαρακτηριστικά ‘φυσικά πιεσμένου περιβάλλοντος’ όπως κατέγραψε και η εφαρμογή Βιοτικών Δεικτών με βάση την Οδηγία-Πλαίσιο 2000/Περί Υδάτων.