Η αρχιτεκτονική των μοντέρνων ιζημάτων των ιζηματογενών υφάλων των παλιρροιακών δέλτα άμπωτης: η περίπτωση Poole Bay (Ν. Αγγλία) - Καϊκας, Ευάγγελος (2015)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην μελέτη ενός παλιρροιακού δέλτα άμπωτης, δηλ. μιας απόθεσης που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή μιας παλιρροιακής εισόδου. Τα παλιρροιακά δέλτα άμπωτης αποτελούν παράκτια συστήματα τα οποία παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τον τρόπο δημιουργίας και εξέλιξης τους.. Η περιοχή μελέτης (Poole Bay) αποτελεί περιοχή υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος αφού αποτελεί πόλο έλξης τουριστών υψηλού εισοδήματος καθώς και πετρελαϊκών εταιριών λόγω των ορυκτών πόρων της περιοχής. Στην περιοχή επίσης διεξάγεται έντονη ναυσιπλοΐα περισσότερο για λόγους αναψυχής και από ιστορικά δεδομένα ο ποταμόκολπος πίσω από την παλιρροιακή είσοδο αποτελούσε καταφύγιο για τους πειρατές. H περιοχή μελέτης βρίσκεται στην κεντρική νότια Αγγλία, στο νοτιοδυτικό τμήμα του κόλπου του Poole Bay, στην είσοδο του Poole Harbour και αποτελεί ένα παλιρροιακό δέλτα άμπωτης το οποίο σύμφωνα με τη σύγκριση στοιχείων από διαφορετικές χρονικές περιόδους έχει παρουσιάσει μορφολογική μεταβλητότητα κατά την πάροδο των χρόνων. Η μεταβλητότητα της περιοχής οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζεται από μια πληθώρα περιβαλλοντικών παραμέτρων λόγω της τοπογραφίας τις ευρύτερης περιοχής η οποία επιτρέπει ένα σύνολο διεργασιών υψηλής συχνότητας και εντάσεως. Η ανάλυση των γεωφυσικών/βαθυμετρικών δεδομένων έδειξε ότι τα δύο σημαντικότερα μορφολογικά στοιχεία του δέλτα είναι δύο ιζηματογενείς ύφαλοι. Ο ύφαλος Hook Sand παρουσιάζει ανώμαλο ανάγλυφο σε αντίθεση με τον ύφαλο Milkmaid Bank του οποίου το ανάγλυφο μεταβάλλεται σε μικρότερο βαθμό και ο οποίος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι επίπεδος. Η διαφορετική μορφολογία μεταξύ των δύο υφάλων πιθανότατα οφείλεται στην επικράτεια διαφορετικών υδροδυναμικών καθεστώτων. Ο ύφαλος Hook Sand φαίνεται ότι ελέγχεται από ένα πιο περίπλοκο και χρονικά μεταβαλλόμενο υδροδυναμικό καθεστώς σε σχέση με το ύφαλο Milkmaid Bank. Στην περιοχή μελέτης φαίνεται ότι ισχύει το φαινόμενο της παράκαμψης των ιζημάτων, μέσω του οποίου διαβρώνονται αποθέσεις από τον ύφαλο Hook Sand οι οποίες και μεταφέρονται δυτικά μέσω των παλιρροιακών ρευμάτων άμπωτης και αποτίθενται στον ύφαλο Milkmaid Bank.