Δομή και πρότυπα ποικιλότητας των βιοκοινοτήτων των μακροβενθικών μαλάκιων στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου (Κεφαλονιά) - Μασούρας, Ανδρέας (2015)
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν δώσει έμφαση στη μελέτη της βιοποικιλότητας, ως δείκτη εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα «Παράκτια Μεταβατικά Οικοσυστήματα» εκτείνονται μεταξύ θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη μελέτη, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των προτύπων ποικιλότητας των βιοκοινοτήτων των μακροβενθικών μαλακίων στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου στη Κεφαλονιά. Η εργασία αυτή είναι η πρώτη που γίνεται για το σκοπό αυτό στο συγκεκριμένο οικοσύστημα της Ελλάδας. Αποσκοπεί στην διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τα παράκτια μεταβατικά οικοσυστήματα και συγκεκριμένα τις λιμνοθάλασσες. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε για δύο εποχές (Καλοκαίρι – Φθινόπωρο) κατά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο του έτους 2004, για την καταγραφή της ποικιλότητας κατά τη μετάβαση από το Καλοκαίρι στο Φθινόπωρο. Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν έγινε με τη βοήθεια μονομεταβλητών, πολυμεταβλητών και άλλων στατιστικών μεθόδων. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προέκυψε πως τόσο ο αριθμός των ειδών όσο και η αφθονία τους αυξάνεται στις περιοχές εισροής γλυκών υδάτων και μειώνεται το Φθινόπωρο σε σχέση με το Καλοκαίρι. Τα είδη της μαλακοπανίδας που βρέθηκαν στην περιοχή μελέτης αποτελούν νέες αναφορές για την πανίδα της Κεφαλλονιάς και αποτελούν είδη που εξαπλώνονται και σε άλλα ΠΜΟ των Ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου γενικότερα. Από τις συγκρίσεις με άλλα ΠΜΟ, παρατηρήθηκε ότι τα πρότυπα κατανομής των βενθικών βιοκοινοτήτων παρουσιάζουν χωρική και λιγότερο χρονική (εποχική) διαφοροποίηση δηλαδή εμφανίζουν έντονη δυναμική όπως έχει καταγραφεί σε Παράκτια Μεταβατικά Οικοσυστήματα.