Εφαρμογή της optimum multiparameter ανάλυσης στη λεκάνη της Μεσογείου - Λεοντίου, Χρυστάλλα (2015)
Η Βέλτιστη Πολυπαραμετρική Ανάλυση (Optimum MultiParameter Analysis), αποτελεί μια χρήσιμη μέθοδο για την ανάλυση της ανάμιξης των θαλάσσιων μαζών της Μεσογείου. Αυτό που την διαφοροποιεί από τις κλασικές τεχνικές ανάλυσης είναι ότι χρησιμοποιεί επιπλέον υδρογραφικά χαρακτηριστικά ως εξισώσεις του συστήματος που διέπει τα κλασικά T-S διαγράμματα και εκφράζει την γραμμική ανάμιξη δυο ή τριών τύπων νερού. Ως επιπλέον παράμετροι χρησιμοποιούνται τα θρεπτικά. Αποτέλεσμα της εισαγωγής περαιτέρω εξισώσεων είναι η δυνατότητα ανάλυσης περισσότερων από τρεις τύπων νερού. Υπάρχουν δυο μορφές της μεθόδου αυτής. Η μια αποτελεί την πρωταρχική μορφή της, όπου χρησιμοποιεί τα θρεπτικά ως διατηρητικά μεγέθη στο γραμμικό σύστημα. Η παραδοχή αυτή δεν επιτρέπει τη χρήση της μεθόδου για μεγάλες χωρoχρονικές κλίμακες στις οποίες οι μεταβολές των θρεπτικών διαφοροποιούνται σημαντικά. Η άλλη μορφή αφορά στην εισαγωγή ενός επιπλέον όρου στο σύστημα, ο οποίος αποτελεί ένα συνδυασμό της κατανάλωσης οξυγόνου και των αναλογιών Redfield. Με την προσθήκη του όρου αυτού επηρεάζονται οι τύποι νερού με τις αλλαγές που προκαλούνται στις συγκεντρώσεις των θρεπτικών εξαιτίας της βιογεωχημικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την εφαρμογή της μεθόδου σε μεγαλύτερες χωροχρονικές κλίμακες. Ο όρος αυτός εκφράζεται σε μονάδες μmol/Kg. Εάν γνωρίζουμε το ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου (oxygen utilization rate OUR εκφρασμένο σε μονάδες μmol/Kg.yr), τότε μπορούμε να μετατρέψουμε τις μονάδες του όρου αυτού σε χρόνια και να αποκτήσουμε μια εικόνα για την ηλικία της κάθε μάζας. Σκοπός της μελέτης είναι η εφαρμογή της μεθόδου στη Μεσόγειο αλλά και η γνωριμία της ελληνικής ωκεανογραφικής κοινότητας με τη μέθοδο.