Θερμική ρύπανση στα υδάτινα περιβάλλοντα - Ζευγώλης, Ιωάννης (2015)
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη μορφή ρύπανσης, η λεγόμενη θερμική ρύπανση. Οι βιομηχανίες και κυρίως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – τόσο τα θερμοηλεκτρικά όσο και τα πυρηνικά – αλλά και τα διυλιστήρια πετρελαίου, χρησιμοποιούν το νερό των θαλασσών, των λιμνών ή των ποταμών για την ψύξη των εγκαταστάσεων τους στις οποίες αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα θερμά νερά, που προκύπτουν από την διαδικασία της ψύξης, αποβάλλονται – θερμά απόβλητα – και επιστρέφουν στον παρακείμενο υδάτινο αποδέκτη αυξάνοντας την θερμοκρασία του αρχικά στο σημείο της εκροής και στη συνέχεια τα θερμά απόβλητα διασπείρονται μέσα στη μάζα του νερού προκαλώντας διάφορες μεταβολές τόσο στις φυσικές και χημικές παραμέτρους του όσο και στο βιολογικό κύκλο των οργανισμών που διαβιούν εκεί. Η θερμική ρύπανση σε σύγκριση με άλλες μορφές ρύπανσης (από τοξικές ουσίες, πετρέλαιο, ραδιενεργά κατάλοιπα), φαίνεται να είναι ασήμαντη όμως δεν είναι διότι επηρεάζονται άμεσα, έντονα και με πολλούς τρόπους οι υδρόβιοι οργανισμοί