Διερεύνηση των μετεωρολογικών παραμέτρων που διαμορφώνουν τις υπερετήσιες διακυμάνσεις των ροών πλευστότητας της Μεσόγειου θάλασσας: o ρόλος της υγρασίας - Μπεκιάρη, Μαργαρίτα (2015)
Η Μεσόγειος θεωρείται κλασσικό παράδειγμα λεκάνης συμπύκνωσης όπου οι ροές θερμότητας και μάζας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της θερμόαλης κυκλοφορίας της και κατ’ επέκταση της θερμόαλης κυκλοφορίας που λαμβάνει χώρα στον παγκόσμιο ωκεανό. Η παρούσα εργασία για τους υπολογισμούς έχει σαν στόχο την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την έρευνα των Garrett et al., (1993) σχετικά με την υπερετήσια μεταβλητότητα των ροών θερμότητας στη Μεσόγειο θάλασσα. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υπερετήσιας διακύμανσης της συνολικής ροής θερμότητας παίζουν οι υπερετήσιες διακυμάνσεις της ροής λανθάνουσας θερμότητας, η οποία σημειωτέον καθορίζει και το ισοζύγιο μάζας μέσω της ποσότητας νερού που εξατμίζεται Ε, αφού συνδέονται με τον τύπο E = QL /ρL. Στην εργασία αυτή έγινε προσπάθεια καταρχήν προσδιορισμού της λανθάνουσας θερμότητας εξάτμισης από μακροπρόθεσμα μετεωρολογικά δεδομένα και χρήση αλγόριθμου παραμετροποίησης. Οι οριζόντιες και κατακόρυφες μεταφορές θερμότητας και κυρίως η λανθάνουσα ροή θερμότητας εξαρτάται σημαντικά από τη σωστή ανάλυση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του ανέμου. Έπειτα από την επεξεργασία των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε μια σημαντική συσχέτιση της λανθάνουσας θερμότητας με την υγρασία (διαφορά μεταξύ κορεσμένης και ειδικής υγρασίας) και της λανθάνουσας θερμότητας με την ταχύτητα του ανέμου. Όμως στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν εμφανίζονται σημαντικές τάσεις στον άνεμο οι οποίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα συστηματικών σφαλμάτων.