Εκτίμηση ισοζυγίου πόσιμου νερού σε αστική περιοχή της Μυτιλήνης με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών - Διαμάντη, Χριστίνα; Γκολφινόπουλος, Αλέξανδρος; Κωσταντής, Ανδρέας (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μια περιγραφική μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του δικτύου ύδρευσης μίας μικρής περιοχής, που βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της πόλης της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. Βασικός στόχος ήταν να εκτιμηθεί η κατανάλωση νερού που γίνεται στην εν λόγω περιοχή, δεδομένου ότι στα μητρώα της Επιχείρησης γίνεται προσπάθεια, στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, πλήρους ελέγχου της διάθεσης και κατανάλωσης του διατιθέμενου πόσιμου νερού. Για τους σκοπούς της εργασίας πραγματοποιήθηκε έρευνα στο πεδίο, δημιουργία βάσεων δεδομένων και χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης. Η έρευνα έδειξε ότι οι δύο μεγαλύτερες οδοί καταναλώνουν σχεδόν τη μισή ποσότητα νερού της περιοχής εργασίας και ότι τα αποτελέσματα κατανάλωσης νερού ανά οδό της ΔΕΥΑΜ συγκρινόμενα με αυτά της έρευνας παρουσιάζουν μια μικρή απόκλιση της τάξης του 25%, με την ΔΕΥΑΜ να υπερτερεί. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση λίτρων νερού κατά μέσο όρο ανά κάτοικο ανέρχεται σε 117lt περίπου με το μεγαλύτερο μέρος αυτού χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κάθε ατόμου, είτε ως πόσιμο είτε για λόγους υγιεινής.