Χωρική κατανομή μικρών πελαγικών ειδών σε σχέση με περιβαλλοντικές παραμέτρουςστο Θερμαϊκό Κόλπο - Ντεγιάννη, Κωνσταντίνα (2015)
Η πρόβλεψη της γεωγραφικής κατανομής στο χώρο ενός αποθέματος αποτελεί πολύτιμη πληροφορία για την αποτελεσματική διαχείρισή του. Με δεδομένη τη γνώση ότι οι περιβαλλοντικές παράμετροι είναι πολύ σημαντικές για την κατανομή στο χώρο των μικρών πελαγικών ειδών (Freon & Misund 1999), η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσέγγιση για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών εκείνων χαρακτηριστικών που περιγράφουν τις περιοχές εκείνες που δύνανται να αποτελέσουν πιθανά ενδιαίτημα για τα μικρά πελαγικά είδη (Walbaum 1793). Βέβαια, η γνώση της κατανομής ενός είδους στο χώρο δεν μπορεί να είναι άμεση καθώς προϋποθέτει και έπεται της δειγματοληψίας και της ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγονται. Τα δεδομένα αφθονίας που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την εργασία, προήλθαν από στον Θερμαϊκό κόλπο για τους μήνες, Οκτώβριο του έτους 1996, Μάιο του έτους 1997 και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, του έτους 1998. Τα γενικευμένα προσθετικά μοντέλα (GAM’s) αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων του πληθυσμού των ψαριών σε σχέση με άλλα στοιχεία, όπως οι περιβαλλοντικές παράμετροι, που χαρακτηρίζουν τις περιοχές ανάπτυξης των πληθυσμών σε ουσιώδη ενδιαιτήματα (EFH). Ενώ τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) εφαρμόστηκαν για την χαρτογράφηση των περιοχών στις οποίες απαντάται το εύρος των τιμών των περιβαλλοντικών δεδομένων που προσδιορίστηκαν. Οι περιοχές που προέκυψαν πιθανολογούν την ύπαρξη κατάλληλου ενδιαιτήματος για τα μικρά αυτά πελαγικά είδη του Θερμαϊκού κόλπου, συνιστώντας έτσι πολύτιμη πληροφορία για την διαχείριση των αποθεμάτων τους.