Σχεδιασμός κυματοθραυστών για την προστασία ακτών με την χρήση μαθηματικού μοντέλου - Κλειδάς, Ιωάννης; Κουτσελίνη, Μυρτώ (2015)
Οι κυματοθραύστες αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδο προστασίας των ακτών με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του ‘προφίλ’ της ακτής, για το λόγο αυτό στην παρούσα εργασία αποσκοπείται μέσω της χρήσης μαθηματικού μοντέλου, να προβλεφθεί καταρχήν η τελική βυθομετρία του πυθμένα της περιοχής μελέτης, καθώς επίσης και να περιγραφούν οι σημαντικότερες διεργασίες σχηματισμού των ιζηματογενών αποθέσεων στην υπήνεμη πλευρά των κυματοθραυστών, που αφορούν κυρίως στην κυκλοφορία των κυμάτων, που επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τη διαδικασία της περίθλασης και στη συνέχεια από την κυκλοφορία των ρευμάτων, που αποτελεί τον κυριότερο μηχανισμό σχηματισμού των αποθέσεων, προεξοχής ή τόμπολο. Τέλος κρίνεται σκόπιμη η προσαρμογή του μοντέλου σε πειραματικά δεδομένα ώστε να εκτιμηθεί η ακρίβεια του.