Αλλόχθονα είδη στη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες: μια ιστορική αναφορά και κριτική επισκόπηση - Ιατρόπουλος, Ευθύμιος (2015)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ιστορική αναδρομή και κριτική επισκόπηση στα αλλόχθονα είδη – θαλάσσιους βιολογικούς εισβολείς της Μεσογείου και των Ελληνικών Θαλασσών ειδικότερα. Ο συνολικός αριθμός αλλόχθονων είδών, των κύριων Ταξινομικών Ομάδων (Μακροφύκη, Μαλάκια, Καρκινοειδή και Ψάρια), στη Μεσόγειο ανέρχεται στα 548. Ο ρυθμός με τον οποίο καταγράφεται η εμφάνιση των αλλόχθονων ειδών στην Μεσόγειο παρουσιάζει εκθετική σχεδόν αύξηση στην δεκαετία μετά το 2000. Στις Ελληνικές Θάλασσες έχουν καταγραφεί 175 αλλόχθονα είδη απο τις κύριες Ομάδες (Φυτοπλαγκτόν, Ζωοπλαγκτόν, Φυτοβένθος, Ζωοβένθος και Ψάρια). Η αυξητική τάση του ρυθμού εισβολής των αλλόχθονων ειδών καταγράφεται κυρίως στην δεκαετία μετά το 1980. Η Μεσόγειος είναι μια θαλάσσια λεκάνη που δέχεται με αυξανόμενο ρυθμό βιολογικές εισβολές ειδών, είτε λόγω φυσικών διαδικασιών, είτε λόγω ανθρωπογενών αιτίων. Μελέτες για τις βιολογικές εισβολές έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή ( που λαμβάνει χώρα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην είσοδο, εγκατάσταση και επιτυχή ανταγωνισμό των βιολογικών εισβολέων σε νέα περιβάλλοντα.