Εκτίμηση οικολογικής κατάστασης της παράκτιας ζώνης του στενού Μυτιλήνης με χρήση βιολογικών δεικτών - Ατσαλάκη- Γεροπάντα, Άρτεμις (2015)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η επίδραση των υδατοκαλλιεργειών στις βενθικές μακροπανιδικές βιοκοινωνίες στην παράκτια περιοχή της Λέσβου και γίνεται μια εκτίμηση της οικολογικής κατάστασής τους με χρήση οικολογικών δεικτών. Εκτιμήθηκε μια μέτρια επιβάρυνση για το ημίκλειστο οικοσύστημα στην περιοχή Παληόλουτρο, ενώ δεν παρατηρήθηκαν επιπτώσεις στη βενθική μακροπανίδα στην περιοχή της Αγριλιάς. Η οικολογική κατάσταση του μακροβένθους αποτυπώνεται ικανοποιητικά σε υψηλότερα ταξινομικά επίπεδα (είδος, γένος, οικογένεια) ενώ σε μικρότερα ταξινομικά επίπεδα χάνεται σημαντικό μέρος της πληροφορίας. Συμπερασματικά, στην ημίκλειστη περιοχή η ανεπιθύμητη επίδραση των υδατοκαλλιεργειών φαίνεται να είναι αυστηρά περιορισμένη, ενώ στα πλαίσια ενός ορθολογικού και αειφορικού διαχειριστικού σχεδιασμού φαίνεται ότι η επιλογή της καταλληλότερης θέσης για την εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιεργειών πρέπει να προσανατολίζεται στα ανοικτά παράκτια οικοσυστήματα.