Κατανομή αρτίγονων βενθικών τρηματοφόρων στην παράκτια ζώνη της ΝΑ Λέσβου - Τσιρίδης, Λάζαρος (2015)
Η ταυτοποίηση των σύγχρονων βενθικών τρηματοφόρων σε δεκατέσσερα δείγματα από την παράκτια ζώνη της ΝΑ-ικής Λέσβου οδήγησε στην αναγνώριση δώδεκα γενών (Ammonia, Elphidium, Quinqueloculina, Triloculina, Spiroloculina, Textularia, Planorbulina, Peneroplis, Eponides, Rosalina, Cibicides, Adelosina) από τα οποία τα τέσσερα (Elphidium, Triloculina, Quinqueloculina, Ammonia) εμφανίζονται σε υψηλή αφθονία σε όλους τους σταθμούς. Η στατιστική ανάλυση με την χρήση μεθόδων όπως Cluster Analysis, MDA και PCA Q-mode αλλά και η χρήση των συντελεστών συσχέτισης οδήγησε στην ταυτοποίηση δύο ζωνών κατανομής και δύο ομάδων με βάση την αφθονία των τρηματοφόρων, την κοκκομετρία και την βαθυμετρία της περιοχής. Η πρώτη ζώνη αναπτύσσεται σε βάθη μικρότερα από 30-35, τα ιζήματα χαρακτηρίζονται ως ελαφρά ψηφιδούχοι ιλυούχοι άμμοι και το κυρίαρχο γένος είναι η Triloculina. Η δεύτερη ζώνη αναπτύσσεται σε μεγαλύτερα βάθη, αποτελείται από αδρομερέστερα ιζήματα (ψηφιδούχους άμμους) και κυρίαρχο γένος είναι το Elphidium. Οι κατανομές ορισμένων γενών φαίνεται όμως να είναι ανεξάρτητες από τους παραπάνω παράγοντες και να καθορίζονται από άλλους, όπως η παρουσία του φανερογάνου Posidonia oceanica (Planorbulina), άλλα χαρακτηριστικά της κάθε ζώνης (Triloculina) ή απλά η οικολογία του γένους να οδηγεί σε ευρεία κατανομή ανεξάρτητη από κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα (Ammonia). Η παρουσία μικρού αριθμού ζωντανών τρηματοφόρων στα δείγματα πιθανώς οφείλεται στο υδροδυναμικό καθεστώς (ρεύματα) της περιοχής. Η περαιτέρω μελέτη των υδροδυναμικών συνθηκών, της φυτικής κάλυψης του πυθμένα και των αβιοτικών παραγόντων αναμένεται να αποκαλύψει τις πλήρεις διεργασίες κατανομής των βενθικών τρηματοφόρων στην περιοχή έρευνας.