Μια πρώτη διερεύνηση των μορφολογικών και ηθολογικών χαρακτηριστικών του είδους Serranus cabrilla (Linnaeus, 1758) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου - Παντελάκου, Μαρία (2015)
Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η εκτίμηση των βασικών μορφολογικών καθώς και ηθολογικών χαρακτηριστικών του είδους Serranus cabrilla (Linnaeus, 1758), κοινώς γνωστό και ως χάνος. Ως περιοχή δειγματοληψίας ορίστηκε η ευρύτερη περιοχή γύρω από το νησί της Λέσβου ενώ περίοδος δειγματοληψίας είναι το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2004 έως τον Μάιο 2005. Η συλλογή των δεδομένων βασίστηκε σε μηνιαίες δειγματοληψίες συνολικά 650 ατόμων S.cabrilla, 70 ατόμων για κάθε μήνα δειγματοληψίας. Μετά την μελέτη των δεδομένων τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε ήταν τα ακόλουθα. Η σχέση μήκους βάρους έδειξε πως τα άτομα S.cabrilla του δείγματος μας τα οποία τυχαίνει να είναι όλα θηλυκού γένους, παρουσιάζουν ισομετρική αύξηση τους μήνες Οκτώβριο έως και Μάρτιο ενώ τους τελευταίους μήνες δειγματοληψίας, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο παρουσιάζουν αρνητικά αλλομετρική αύξηση. Οι παράμετροι της εξίσωσης Von – Bertalanffy υπολογίστηκαν ως Loo= 17,53(cm), k = 0,66, to= -1,82years. Από παρατήρηση των γονάδων αλλά και εξαγωγή ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική δραστηριότητα συμπεραίνουμε πως η κύρια αναπαραγωγική δραστηριότητα του S.cabrilla λαμβάνει χώρα τον μήνα Απρίλιο