Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και πολιτικής, με ειδική αναφορά στις λιμενικές ζώνες: οι περιπτώσεις των λιμένων της Θεσσαλονίκης και της Βαλένθια - Λαζαρίδου, Σάρρα (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), ως εργαλείων για τον έλεγχο και την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία – δραστηριότητες μιας επιχείρησης /οργανισμού. Γίνεται μια αναδρομή στη διαχρονικότητα –εξέλιξη των προτύπων και τη χρονική και χωρική μεταβολή της περιβαλλοντικής μέριμνας ανά τον κόσμο καθώς και γίνεται αναφορά στους κυριότερους φορείς, που είναι υπεύθυνοι για την ορθή λειτουργία των Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στη συνέχεια, ακολουθεί μια εκτενής ανάλυση δυο βασικών ΣΠΔ, του EMAS και της σειράς προτύπων ISO 14000, η οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία και τις απαιτήσεις των δύο προτύπων, όπως και τη μεταξύ τους σύγκριση όσον αφορά στην απόδοσή τους και την, εν δυνάμει, εξέλιξή τους. Επιπλέον, δίνονται εφαρμοσμένα παραδείγματα ΣΠΔ. Πιο αναλυτικά, εξετάζεται η εφαρμογή ΣΠΔ και ειδικότερα του EMAS και ΙSO 14001 σε εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων και που αποτελεί θεμελιώδους σημασίας η υιοθέτηση ΣΠΔ και συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων της. Ακολουθεί μια εισαγωγή σε ένα νευραλγικό πεδίο εφαρμογής ΣΠΔ, στο λιμενικό περιβάλλον, όπου τονίζεται ο ρόλος των λιμένων στην εν δυνάμει υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος ενώ ακολουθεί μια παρουσίαση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της περιβαλλοντικής πολιτικής και των ακολουθούμενων πρακτικών στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, γίνεται μια συνοπτική αναφορά στην εφαρμογή ΣΠΔ σε ευρωπαϊκούς λιμένες, ως μέτρο σύγκρισης. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την εξέταση των ΣΠΔ και των πρακτικών τους εφαρμογών. Στοιχεία συλλέχθηκαν από τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και από προφορικές συζητήσεις με υπεύθυνους σε θέματα περιβάλλοντος από τις εταιρείες /οργανισμούς, που μνημονεύονται στην παρούσα εργασία.