Εκτίμηση του δυνητικού περιβαλλοντικού κινδύνου από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων: εφαρμογή των μοντέλων drastic και eprip - Βαβίας, Σταύρος (2015)
Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια εκτίμησης του δυνητικού περιβαλλοντικού κινδύνου που προέρχεται από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη λεκάνη απορροής του κόλπου της Γέρας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έγινε εφαρμογή των μοντέλων DRASTIC και EPRIP. Για να είναι δυνατή η εφαρμογή τους, δημιουργήθηκε χωρική βάσεων δεδομένων των χρήσεων γης για την λεκάνη απορροής του κόλπου της Γέρας, με την χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Για την χαρτογράφηση χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες που βοήθησαν στην οριοθέτηση και ταυτοποίηση των χρήσεων γης. Από το μοντέλο DRASTIC εκτιμήθηκε η τρωτότητα των υπόγειων νερών με βάση υδρογεωλογικές παραμέτρους. Από το μοντέλο EPRIP εκτιμήθηκε ο δυνητικός περιβαλλοντικός κίνδυνος, συνδυάζοντας περιβαλλοντικές παραμέτρους, τις γεωργικές πρακτικές και τις χημικές ιδιότητες των φυτοφαρμάκων που εφαρμόζονται. Στο τέλος έγινε ένας συνδυασμός της πληροφορίας των χρήσεων γης και των αποτελεσμάτων των μοντέλων DRASTIC και EPRIP, ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και ο δυνητικός περιβαλλοντικός κίνδυνος από την χρήση φυτοφαρμάκων, για την λεκάνη απορροής του κόλπου της Γέρας.