Τοξικές ουσίες στους εσωτερικούς χώρους (κατοικίες, εκπαιδευτικά κτίρια, εργασιακός χώρος) και στο υδάτινο περιβάλλον - Γεωργίου, Φωτεινή; Παπακυριάκου, Ελισάβετ (2015)
Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας τοξικών ουσιών τόσο στους χώρους διαβίωσης του ανθρώπου, όσο και στο φυσικό περιβάλλον όπου καταλήγουν, με έμφαση στη θάλασσα, που είναι συνήθως ο τελικός αποδέκτης τους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση, ώστε να εντοπιστούν οι κυριότερες κατηγορίες ουσιών που έχουν εντοπιστεί και αποτελούν αντικείμενο έρευνας τόσο για τα επίπεδά τους στο περιβάλλον, όσο και για την τοξική τους δράση. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στο τι είναι Τοξικολογία και πως οι χημικές ουσίες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τους οργανισμούς, με έμφαση στον άνθρωπο. Επίσης αναφέρεται πως ταξινομούνται από διεθνής οργανισμούς, σύμφωνα με την ικανότητα καρκινογένεσης τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι σημαντικότερες ουσίες που μπορούν να βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους, όπως το PVC, η φορμαλδεΰδη κτλ. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κύριες μορφές ουσιών που συναντιούνται σε εργασιακούς χώρους, όπως η βιομηχανία. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η Οδηγία 76/464/ΕΚ που εισάγει τις έννοιες των ουσιών προτεραιότητας όσο αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον. Στη συνέχεια γίνεται μια ανασκόπηση των κυριότερων ομάδων ουσιών που συναντώνται στη συγκεκριμένη Οδηγία. Το πέμπτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αναφέρεται στα επίπεδα ρύπανσης στην Ελλάδα, με στοιχεία από διεθνή βιβλιογραφία.